У Криму перевірять всіх держслужбовців на вчинення держзради

Прокуратура Автономної Республіки Крим перевіряє причетність кожного кримського держслужбовця до вчинення державної зради, що полягає в активних діях стосовно ведення підривної діяльності

Про це розповіла начальник управління Прокуратури АРК Світлана Блудова в ефірі Радіо Крим.Реалії 

"Ми перевіряємо причетність кожної особи саме до вчинення державної зради, яка має полягати в активних діях: допомога у веденні підривної діяльності. Суддя Чорнобук допомагав окупаційній владі встановлювати судову систему Російської Федерації", – сказала Блудова.

Вона додала, що сам факт роботи в підконтрольних Росії держорганах Криму не є злочином.

"Звичайний держслужбовець, який працює в МНС і допомагає народу, не нестиме кримінальну відповідальність", – стверджує співробітниця Прокуратури АРК.

11 липня співробітники Прокуратури Автономної Республіки Крим та Служби безпеки України провели обшуки в приміщеннях, в яких живе колишній голова Апеляційного суду АРК Валерій Чорнобук.

Колишнього кримського суддю підозрюють у скоєнні державної зради. Його місцеперебуання нарзі невідоме. Пізніше Чорнобука оголосили в розшук.

За версією ГПУ, Чорнобук надавав допомогу Росії та її представникам в переході судів АР Крим на ведення правосуддя на підставі російського законодавства, що призвело до забезпечення функціонування російських судових органів, анексії Криму.

Після переїзду в квітні 2014 року на материкову частину України Чорнобук працював суддею в Апеляційному суді в Дніпропетровській області.

У вересні 2016 року Верховна Рада України звільнила його за порушення присяги.