В Україні пройде спецоперація "Мігрант". У МВС розповіли про злочини іноземців за 1,5 року. Інфографіка

В Україні з 26 липня до 31 серпня триватимуть цільові профілактичні заходи з нагляду і контролю за дотриманням законодавства у міграційній сфері під назвою "Мігрант"

Про це заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що до проведення заходів залучать Державну прикордонну службу, Нацполіцію та Державну міграційну службу. Яровий назвав завдання, які стоять перед правоохоронцями:

З початку 2017 року до теперішнього часу задокументовано майже 3,5 тисячі кримінальних злочинів, скоєних іноземцями, а саме: громадянами Росії - 1034, Грузії - 1024, Азербайджану - 659, Молдови - 443. Саме для запобіання таких злочинів у країні пройде спецоперація "Мігрант".

Понад те, починаючи з кінця 2017 року та протягом першого півріччя 2018, відзначається значне зростання незаконних переміщень мігрантів, їхнього непропуску через державний кордон та затримань.

"Державна прикордонна служба – зростання на 22%. Затримано 1 432 нелегалів, зокрема 417 осіб – за незаконне перетинання державного кордону. Державна міграційна служба – зростання на 46%. Затримано 4 806 нелегальних мігрантів проти 3 293 – за аналогічний період 2017 року. Збільшується й кількість нелегальних мігрантів, затриманих у складі груп. З початку року затримано 472 мігрантів у складі 102 груп (Луганська область – 1, Харківська – 9, Сумська – 7, Чернігівська – 2, Волинська – 2, Львівська – 39, Закарпатська – 34, Чернівецька – 2, Одеська – 6, м. Київ - 1) ", - наголосив Яровий.

Він також розповів, що після чемпіонату світу з футболу в Росії залишилося кілька тисяч "уболівальників" із країн міграційного ризику. Ці іноземці прибули з метою незаконного потрапляння через Україну до Євросоюзу.

В результаті найближчим часом очікується переправлення великих груп нелегалів до України з Росії на ділянці кордону Луганської, Харківської, Сумської та Чернігівської областей.

"Після потрапляння до нашої держави триватиме транзит нелегалів до її західних кордонів. Лише за останні два тижні затримано 17 груп нелегальних мігрантів, до складу яких входили 75 іноземців", - підсумував Яровий.