Поплічник Януковича вивів з держпідприємства мільйони доларів. ГПУ має шанс їх повернути, - DW

Федеральне відомство юстиції Швейцарії передало Генпрокуратурі документи, які стосуються схеми розкрадання коштів державного підприємства "Укртрансаміак"

Про це йдеться у матеріалі видання Deutsche Welle, яке отримало відповідь від швейцарського відомства на свій запит. 

Зазначається, що ці документи стосуються справи про імовірне розкрадання державних коштів. У справі фігурує банківський рахунок у швейцарському банку, який контролює екс-голова "Укртрансаміаку", соратник екс-президента Віктора Януковича Віктор Бондик. 

Правоохоронці вважають, що Бондик міг вкрасти гроші підприємства та вивести їх з України. На його рахунку вже арештували 7 мільйонів євро і $21 мільйон. Україні вдасться повернути ці гроші, якщо правоохоронці доведуть їхнє незаконне походження.

"Бондик і його швейцарські адвокати роками опиралися передачі доказів українській стороні. Вони заявляють, що гроші мають законне походження", - пише видання.

Бондик був одним з найближчих поплічників президента-втікача, а його старший брат Валерій багато років був впливовим діячем очолюваної Януковичем "Партії регіонів": спершу депутатом Донецької облради, а згодом і Верховної Ради.

Наразі місцеперебування Бондика наразі невідоме, і в базі розшуку МВС його прізвища немає.

Як пише DW, кримінальну справу за фактом розтрати коштів "Укртрансаміаку" ГПУ відкрила у грудні 2013 року. Спершу йшлося лише про "верхівку айсберга" - розтрату 6,5 млн грн за обладнання на модернізацію аміакопроводу, яке так і не і було встановлене.

Протягом 2014 року до справи додалися нові масштабні епізоди за підозрою у розкраданні і виведенні на офшорні фірми десятків мільйонів гривень. Загалом у кримінальній справі за підозрою у розкраданні майна Укртрансаміаку вже 12 епізодів, загальна сума збитків за якою перевищує 700 млн грн.