Українська сторона ТКГ у Мінську зробила заяву щодо "референдумів" на Донбасі

Представники України в Тристоронній контактній групі під час переговорів у Мінську заявили про неможливість будь-яких "референдумів" на окупованому Донбасі

Про це повідомила у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"На ТКГ і на політичній підгрупі українська сторона поставила росіянам ще одне питання: чи піднімалася на саміті в Гельсінкі ідея "референдуму" на Донбасі. Ми чітко заявили, що ні про які референдуми на окупованих українських землях не може йти й мови. Й замість вигадувати чергові сценарії розчленування України, ми вимагаємо від РФ забрати свою зброю і техніку й розформувати всі створені Кремлем фейкові "органи влади" на Донбасі, не передбачені мінськими угодами, всі ці "уряди", "парламенти" і т. д.". - написала Геращенко.

Читайте також. Чому Путін міг запропонувати Трампу "референдум" на Донбасі. Пояснення з ПАРЄ

Перший віце-спікер парламенту наголосила, що проведення однією державою незаконного "референдуму" на території іншої держави є злочином з точки зору міжнародного права і попередила про нові позови проти Росії в міжнародних судах.

"Як справедливо зазначив Посол О. Моцик (посол України у США - ред.), проведення іноземною державою референдуму на території іншої суверенної держави є тяжким міжнародним злочином. Росія один такий злочин вже здійснила в Криму. Не варто повторювати на Донбасі, де РФ і її маріонетками вже здійснено тисячі злочинів проти людяності: збиття Боїнгу, вбивства і поранення українців, незаконне утримання, тортури, руйнування інфраструктури, крадіжка власності, вивезення і демонтаж українських підприємств і шахт. Ми все це фіксуємо. Про все це нагадуємо щоразу в Мінську. Й очікуємо від уряду нових позовів проти РФ в міжнародні суди", - додала Геращенко.