Чи допомагають мозку солодощі: Супрун розповіла правду

Якщо ви думали, що цукерки, шоколадки, тістечка допомагають вашому мозку краще справлятися з завданнями - це міф. Натомість обмеження калорій і біг на довгі дистанції роблять вас розумнішими

Про це повідомляє в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

Зазначається, що мозок як джерело енергії може їсти лише глюкозу або створені печінкою із жирів кетони - це правда. Але це не можна вважати ліцензією на солодощі та жирну їжу.

Наше тіло самотужки підтримує сталий рівень глюкози завдяки гормонам.

"Крім того, якщо ви в захваті від своєї роботи, вам певно знайоме відчуття метеликів в животі, поколювання в пальцях і мурах на шкірі, значить, у вас виділяється гормон адреналін. Він робить так, щоб глюкоза безперешкодно надходила в кров і живила мозок. Тістечка і тортики тут ні до чого", - пише Супрун.

Крім того, надлишок солодкого швидко вилучається з крові та до нейронів не потрапляє. Тож хоча солодке та жирне дає тимчасове задоволення, але зрештою не допомагає. Натомість роблять нас в'ялими та сонними.

Натомість обмеження калорій і заняття спортом ще й як "запускають" роботу мозку. Вони сприяють утворенню так званого нейротрофного фактору мозку (brain-derived neurotrophic factor, BDNF), що сприяє виживанню нейронів і їх взаємодії - а отже, навчанню і пам'яті.

Для підтримки мозку, як і здоров’я всього організму, науковці радять харчуватися збалансовано, різноманітно, уникати жирного і солодкого, бути фізично активними, і достатньо відпочивати.