У великих містах збудують транспортні пересадочні хаби, - Мінрегіон

Мінрегіон передбачає створення у великих містах транспортно-пересадочних вузлів (ТПВ), щоб пасажирам було зручніше здійснювати пересадки між різними видами транспорту

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе у Facebook.

“Ми хочемо, щоб в українських великих містах всі маршрутні мережі також були якісно поєднані між собою транспортно-пересадочними вузлами. Містам це допоможе сформувати правильну логістику та взаємозв’язки між всіма основними видами транспорту та регулювати пасажиропотоки. Для людей це комфорт та швидкість пересування”, - зазначив Парцхаладзе.

Згідно з новими державними будівельними нормами, такі вузли слід розміщувати переважно в периферійній зоні міст або на підходах до центру міста для обмеження в’їзду в центральну зону індивідуального транспорту.

Зокрема, міжнародні ТПВ слід розміщувати біля аеропортів, залізничних вокзалів, портів; регіональні чи приміські - біля автостанцій, приміських залізничних станцій; міські - біля станцій швидкісних видів транспорту (метрополітену, швидкісного трамвая, міської залізниці), в місцях перетину кількох видів пасажирського транспорту та в районах великих громадських чи торгових об’єктів.

Транспортно-пересадочні вузли повинні забезпечувати максимально комфортну та швидку пересадку пасажирів з одного виду транспорту на інший. Тому дальність пішохідних підходів до зупинок у ТПВ не повинна перевищувати 200 м. Витрати часу на здійснення пересадок не повинні перевищувати 10 хвилин з урахуванням часу на очікування. Якщо ж проектування передбачає, що дальність пішохідних підходів перевищує нормативну, то для скорочення витрат часу на пересадку треба використовувати локальні транспортні системи - ескалатори та травелатори.

Оновлені ДБН офіційно вступають в дію з 1 вересня 2018 року.