Україна звернеться до ЄСПЛ щодо захоплених у Криму політв'язнів

Упродовж тижня, що починається 30 липня, Україна звернеться до Європейського суду з прав людини з приводу українських в'язнів, незаконно захоплених у Криму російською окупаційною владою

Про це заявив заступник міністра юстиції України - уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наразі готується нова заява, яка стосуватиметься українських політв'язнів, з яких більшість були захоплені в Криму. Йдеться і про кримськотатарських активістів, і про проукраїнських активістів, і просто людей, які опинилися в незручному місці в незручний час. Заяву буде подано протягом наступного тижня", - сказав Ліщина.

Чиновник нагадав, що з перших днів анексії Криму офіс секретаріату уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини активно представляв Україну в ЄСПЛ у міждержавних справах проти РФ.

"Було подано дві заяви, що стосуються Криму. Першою було подано заяву з перших годин, коли розгорталася окупація в 2014 році. Наступну заяву було подано в 2015 році, а цього року ЄСПЛ передав розгляд заяв до Великої палати, яка об'єднала ці заяви в одну. Наразі Велика палата ЄСПЛ розглядає одну заяву, яка стосується Криму", - розповів Ліщина.

Заступник голови Мін'юста також зазначив, що в 2014, 2015 і 2017 роках секретаріат подавав додаткову інформацію щодо обставин анексії Криму, що пояснювала механізм захоплення півострова.

"Насправді це була спецоперація, в якій було задіяно великі сили як спецслужб, так і армійські частини. Усю цю інформацію було зібрано, оформлено і передано до ЄСПЛ", - зазначив Ліщина.

За словами чиновника, секретаріат уповноваженого з питань ЄСПЛ надав інформацію 50 свідків, які розповідали про захоплення півострова та порушення прав людини під час анексії.