Євробачення-2017: Рахункова палата заявила про порушення на 68 млн

Рахункова палата України заявила про порушення, неефективне та неекономне використання коштів під час проведення Євробачення-2017 у Києві загалом на 68,6 млн грн

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, передає прес-служба відомства.

"На підготовку та проведення пісенного конкурсу в Україні була витрачена колосальна сума - понад 787 млн грн. Але, на жаль, Державний комітет телебачення і радіомовлення України та Національна суспільна телерадіокомпанія України не забезпечили повною мірою її економного використання",  - сказав Пацкан.

Так, за твердженням Рахункової палати, Національна суспільна телерадіокомпанія України з порушенням чинного та бюджетного законодавства використала 46,2 млн грн, з яких 1,6 млн грн - не за цільовим призначенням, ще 13,4 млн грн - неекономно. Крім того, було допущено неефективне використання 9 млн грн.

У Рахунковій палаті також повідомили про прострочена дебіторська заборгованість організаторів пісенного конкурсу в розмірі 0,7 млн грн.

"Крім того, до цього часу не повернуті 430,6 млн грн, які були перераховані Європейській мовній спілці з резервного фонду Держбюджету у 2016 році. Ці кошти були фінансовою гарантією для забезпечення проведення Євробачення. І на них зараз накладений арешт", - додали в Рахунковій палаті.

У відомстві також звинуватили ПАТ "НСТУ" в неналежному контролі виконання власних розпоряджень та відсутності дієвого контролю Держкомтелерадіо як органу управлінням майном, через що виключні майнові права інтелектуальної власності загалом на суму 33,9 млн грн за даними бухгалтерського обліку не обліковуються.

"А це - порушення Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", - наголосили в Рахунковій палаті.

Загалом на підготовку та проведення в Україні у 2017 році Євробачення з загального фонду держбюджету витрачено 325,3 млн грн; 192,8 млн грн субвенцій з місцевого бюджету м. Києва; 77,4 млн грн коштів від господарської діяльності, отриманих ПАТ "НСТУ" під час підготовки конкурсу. Крім того, на ці заходи були також спрямовані кошти інших центральних органів виконавчої влади України та КМДА у сумі 192 млн грн. Сукупні витрати - 787,5 млн грн.