Гепатит С в Україні: у МОЗ обіцяють лікування за рахунок держави та недорогі ліки

6 тисяч людей із зареєстрованої черги зможуть цьогоріч отримати лікування від гепатиту С, відповідно до держпрограми

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун під час брифінгу, присвяченому Міжнародному дню боротьби з гепатитами, повідомляє "Укрінформ".

Вона зазначила, що в Україні офіційно зареєстрували майже 53 тисячі людей, хворих на гепатит С. При цьому багато людей не реєструються і не стають в чергу на лікування, тому що не вірять, що їм допоможуть.

"Усі пацієнти з гепатитом С, які стоять в черзі на лікування, отримають сучасні якісні ліки безоплатно, починаючи з цього року. У 2018 році за державний кошт лікування отримають 6 тисяч пацієнтів. Це ті, хто має потребу негайно лікуватися або мають ускладнення, конфекцію з ВІЛ, або жінки, які хочуть завагітніти", - наголосила Супрун.

За її словами, додатково на цей рік є можливість також пролікувати ще 2,5 тисячі людей з гепатитом з черги очікування на лікування.

Зокрема, курс лікування препаратами останнього покоління в США коштує приблизно $8 тисяч і триває близько 12 тижнів. МОЗ закуповує інноваційні ліки за зниженою ціною $89, вони є ефективними на 90%.

"Курс лікування буде не тільки через державну програму, та сама ціна буде в аптеках. Ті, хто не хоче чекати черги, можуть купити його", - зауважила Супрун.

Відповідно до останніх даних, близько 5% українців інфіковані вірусом гепатиту С, фактично це 2 мільйона людей.