Російські шпигуни в ОБСЄ: генсек пообіцяв вжити заходів

В ОБСЄ обов'язково вживуть заходів після отриманих від ЗМІ даних про шпигунство у Спеціальній моніторинговій місії на Донбасі на користь ФСБ РФ

Зараз силами моніторингової місії і секретаріату ОБСЄ відбувається збір фактів та перевірка інформації щодо витоку. Про це заявив генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер на прес-брифінгу в Краматорську. 

"Я не можу коментувати документи, які не були нам доступні. Водночас ми, звичайно ж, стурбовані будь-якою інформацією про можливу потенційну загрозу нашій безпеці. Ми ставимося до цього дуже серйозно. Зараз проходить дуже активна робота нашого відділу IT безпеки", - розповів Гремінгер. Він підкреслив, що в організації уважно вивчать цей випадок та  вживуть відповідних заходів.

"На даний момент силами моніторингової місії і секретаріату ОБСЄ відбувається збір фактів, перевірка інформації. Якщо буде необхідно, то буде розпочато розслідування", - зазначив генсек. Гремінгер також уточнив, що він особисто подивився присвячений шпигунству в СММ репортаж німецького телеканалу, і вважає, що висунуті там звинувачення "дуже крихкі".

"Але зрозумійте мене правильно, ми дуже серйозно ставимося до цієї ситуації", - підкреслив він.

Нагадаємо, за даними розслідування німецької телепрограми FAKT, внутрішні документи СММ ОБСЄ в Україні, ймовірно, потрапили до російських спецслужб.

Так, німецькі журналісти отримали копію цифрового носія з внутрішніми звітами місії про події на окупованих Росією територіях Східної України.

Також носій містить дані про комунікацію Александера Хуга та досьє на членів місії, в якому описані риси характеру, схильність до вживання алкоголю, фінансовий стан, вподобання щодо жінок тощо.

Журналісти вважають, що вся ця інформація, ймовірно, була в розпорядженні ФСБ, яка отримала її від співробітника СММ ОБСЄ.