Манафорт із Януковичем активно створювали антисемітський образ українських демократів - документи слідства

Слідча група Роберта Мюллера представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Пола Манафорта з Партією регіонів України і Опозиційним блоком

Як повідомляє Голос Америки, опубліковано низку документів, пов'язаних зі справою Пола Манафорта, яка розглядається у федеральному окружному суді.

Крім оприлюднення імен 35 свідків, яких планує викликати сторона звинувачення, стали відомі деякі деталі співпраці колишнього глави штабу Дональда Трампа з тодішнім президентом України Віктором Януковичем, Партією регіонів України й Опозиційним блоком. Документи стосуються різних часових періодів.

Зокрема, в електронному листуванні активно обговорюється політична кампанія Віктора Януковича і Партії регіонів, опрацьовуються деталі робочих поїздок українського політика й медіа-політика.

Документи, надані слідством, проливають світло на особливості української політики, приховані від уваги громадськості. Наприклад, Пол Манафорт в листі своєму партнеру - політичному консультанту Тедові Дівайну детально розписує, як має виглядати виступ українського політика Миколи Азарова на з'їзді Партії регіонів 9 вересня 2010 року. Манафорт пише: "Азаров виступатиме 10-12 хвилин на російській мові. Він повинен розкритикувати Тимошенко за безлад, який вона залишила після себе і уявити виборчу платформу. ВФЯ (Віктор Федорович Янукович) виступить з 5-7 хвилинною промовою українською мовою, де повинен представити свою програму "Україна для людей" ".

Також в документах фігурує вартість проведення з'їзду Партії регіонів - 565 тис доларів.

У документах можна побачити проект договору про надання консультаційних послуг уряду Януковича від імені фірми Devine Mulvey Longabaugh. За квітень і травень 2014 року фірма мала отримати 200 тис доларів.

Також, згідно з судовими документами, Манафорт написав Януковичу, що "ми активно розвивали концепцію антисемітизму, як частини [поглядів] [української] опозиції. (...) Це було ключовою частиною нашої вашингтонської стратегії".

У документах також можна побачити питання, які були задані на прес-конференції Віктора Януковича, присвячені ста дням його перебування на посаді президента України, і відповіді, які були дані.

Докази, надані командою спецпрокурора Роберта Мюллера, можуть бути оскаржені захистом і не визнані судом. Наступне судове засідання відбудеться 31 липня в федеральному окружному суді Олександрії, штат Вірджинія.