Науковці "воскресили" черв'яків, які лежали під кригою 40 тисяч років

Міжнародна група вчених виявила в Колимській низовині живих круглих черв'яків, які пролежали під льодом від 32 до 42 тисяч років

Як свідчить дослідження, опубліковане в журналі Doklady Biological Sciences, "відігрівшись", нематоди навіть змогли розмножуватися. 

Черв'яків знайшли в 2012 році - тоді вчені взяли 300 зразків давньої замерзлої породи поряд з річкою Колима. У двох зразках, вік яких становить приблизно 32-42 тис. років, виявили ґрунтових нематод, ще в одному - останки білка.

Досі біологи вважали, що виживати під льодом здатні тільки найпростіші організми, проте круглі черв'яки належать до класу багатоклітинних.

Вчені помістили хробаків в чашку Петрі, де вони зберігалися при температурі в 20 ° C. Через кілька тижнів нематоди відтанули і змогли розмножуватися - при цьому народилися черви вижили, як і їхні батьки.

Питання про те, чи могли або не могли черви ожити, не стоїть, вважає Робін М. Гіблін-Девіс, нематодолог і заступник директора дослідницького та освітнього центру Форт-Лодердейл у Університеті Флориди.

"Теоретично це можливо, якщо організми захищені від фізичних ушкоджень, які можуть порушити структурну цілість під час заморозки, вони повинні бути здатними оживати після регідратації протягом дуже довгих періодів часу".

У той же час, потрібно підтвердити науковість дослідження. "Найбільша проблема полягає в можливості зараження древніх зразків сучасними організмами", -  говорить він.

Самі ж вчені визнають можливість забруднення, але відзначають, що це малоймовірно. Вони дотримувалися суворих процедур для забезпечення повної стерильності. І враховуючи, що зразки льоду були поховані на глибині 30 метрів, сучасні нематоди навряд чи до них дісталися б.

Якщо вдасться довести науковість відкриття, виявлені хробаки стануть найбільш довгоживучими організмами на планеті.

Нещодавно вчені знайшли найдавніші сліди, залишені білатеральними (двобічно-симетричними) тваринами близько 550 мільйонів років тому - і це найдавніші сліди перших тварин на Землі.