Перший вирок у справі "вишок" Бойка: інженер пішла на угоду зі слідством

Колишнього провідного інженера відділу закупівель товарів, робіт та послуг Департаменту комерції ДАТ "Чорноморнафтогаз" Анастасію Цибульську засудили до 5 років позбавлення волі умовно

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на вирок Шевченківського суду від 22 червня.

Цибульській інкримінували участь у злочинах злочинної організації (ч.1 ст.255 КК), умисне незаконне заволодіння чужим майном у особливо великому розмірі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК), умисне складання і видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, а також внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей, вчинення іншого підроблення офіційних документів у складі злочинної організації (ч.4 ст.28, ч.1 ст.366 КК).

Суд затвердив угоду про визнання винуватості від 17 листопада 2017 року. Повідомляється, що обвинувачена "розкаялась у вчиненому", "активно сприяла встановленню обставин злочину" та частково добровільно відшкодувала шкоду. Яку саме суму відшкодувала Цибульська у вироку не зазначається.

Сторони дійшли згоди щодо покарання у вигляді 5 років ув’знення зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком 1 рік. 

За матеріалами справи, у березні-вересні 2010 року учасники злочинної організації спланували закупівлю двох самопідіймальних плавучих бурових установок не безпосередньо у виробника - Keppel Offshore & Marine Limited Group (Сінгапур), а через підконтрольні фіктивні підприємства за явно завищеними цінами, на загальну суму $404,4 млн. Ринкова ціна “вишок” становила $210 млн. Решту коштів, за даними слідства, було відмито через офшорні компанії.