"Не бачу доцільності": начальник колонії не пустив до Сенцова священика на 79-й день голодування

Начальник російської колонії, де тримають назаконно засудженого українського режисера Олега Сенцова, на 79-й день голодування не пустив до нього священика Григорія Міхнова-Войтенка, уповноваженого на роботу з ув'язненими Північно-Західного округу Росії

Про це повідомила у Facebook Уповноважений Верховної Ради України Людмила Денісова.

"79-й день голодування Олега Сенцова. Сьогодні до нього не допустили священника - отця Григорія, епископа Апостольської православної церкви", - написала Денісова.

Сам священик розповів, що начальник Управління Федеральної служби виконання покарань у Ямало-Ненецькому автономному окрузі Олександр Новіков спілкувався з ним аж поки не почув прізвище Сенцова. Після цього Новіков заявив, що "не бачить доцільності" у зустрічі з Сенцовим та вигнав священика.

"Наше спілкування з полковником йшло зовсім нормально до моменту, поки він не запитав прізвище ув'язненого. Почувши "Сенцов Олег Геннадійович, 1976 р. н.", Олександр Миколайович Новіков просто змінився в обличчі і заявив мені дослівно так: "Я не бачу доцільності у Вашій зустрічі з Сенцовим!" Мої спроби звернутися до закону, розуму, совісті і милосердя ні до чого не призвели, полковник Новіков просто натиснув на кнопку, викликав чергового і віддав йому наказ провести товариша, тобто мене, до дверей", - розповів священик.

Омбудсмен Денісова зазначила, що мала аналогічний досвід спілкування з Новіковим.

"Історія повторюється... Я спілкувалася з тим же Новіковим, тільки на території колонії. Так само він відповів мені, що не бачить доцільності в моєму візиті і взагалі він прийняв рішення не пускати. Очевидно, що будь-яка реакція влади Російської Федерації на ім'я Олега Сенцова настільки категорична - "не пущать!" Є рішення Європейського суду з прав людини - уряду РФ терміново надати медичну допомогу Олегу. Стан Олега викликає велику тривогу не лише в нас, а й в ЄСПЛ, у всієї міжнародної спільноти. А такий категоричний недопуск до нього дає зрозуміти, що ситуація вкрай важка". - написала Денісова.

При цому російський закон дозволяє священикам зареєстрованих релігійних об'єднань відвідувати ув'язнених необмежену кількість разів, а зустрічі можуть тривати наодинці та до 2 годин.

Григорій Міхнов-Войтенко залишив полковнику Новікову письмову заяву з проханням дозволити зустріч з Сенцовим відповідно до закону, але станом на 14:00 вівторка, 31 липня, ніхто з ним не зв'язався. Також наразі немає реакції місцевої прокуратури, де єпископ Григорій так само залишив заяву про недотримання закону керівництвом ФСВП Ямало-Ненецького автономного округу.