СОТ частково підтримала позицію України у суперечці з Росією щодо обмежень українського експорту

Група експертів Світової організації торгівлі підтвердила порушення Росією окремих положень Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року та Угоди про технічні бар’єри у торгівлі

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

"Це перший запит, який Україна направила в Світову організацію торгівлі для протистояння торговельній агресії Росії, зокрема її непрозорим, невиправданим та таким, що носять дискримінаційний характер, діям по відношенню до товарів українського походження", - зазначила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Наталія Микольська.

За її словами, Росія необгрунтовано призупинила дію виданих українським виробникам сертифікатів відповідності, обмежила у видачі нових сертифікатів, та не визнає сертифікати, видані у сертифікаційних органах Митного союзу.

Тому, позиція України полягала у доведенні:

В рамках справи Україною доводилось, що призупинення дії сертифікатів відповідності та неприйняття до розгляду заявки на проведення сертифікації призвело до дискримінації, невиправданих перешкод у торгівлі та недотримання встановленої процедури оцінки відповідності товару.

Україна також зазначала, що Росія не висунула жодних контраргументів, які стосуються оскаржуваних заходів. Це було свідченням того, що Росія використовувала процедури оцінки відповідності як інструмент запобігання імпорту українських залізничних виробів та блокування доступу українських виробників до ринку.

Група експертів погодилася з Україною, що видавши 14 приписів про призупинення сертифікатів відповідності, Росія застосувала процедуру оцінки відповідності таким чином, що умови доступу до ринку для українських, російських та європейських виробників залізничної продукції, були не однаковими, дискримінаційними для України.

Також, Група експертів підтвердила, що Росія порушила свої зобов’язання стосовно невизнання сертифікатів, виданих українським виробникам в інших країнах Митного союзу, що це, в свою чергу, створює переваги для національних виробників.