У ЦАР вбили трьох журналістів, які знімали фільм про ПВК "Вагнер"

У Центральноафриканській Республіці на блокпосту було вбито трьох громадян Росії

Про це повідомляє AFP.

За даними джерел AFP, росіяни були вбиті на блокпості невідомими озброєними людьми. Тіла загиблих доставлені на базу місії ООН в Сибутами.

Російські ЗМІ уточнюють, що вбиті - Олександр Расторгуєв, Кирило Радченко і Орхан Джемаль - знімали фільм про російську приватну військову компанію "Вагнер".

За даними МЗС Росії, до ЦАР були відправлені 5 військових і 170 російських цивільних інструкторів для підготовки військовослужбовців. Під цивільними інструкторами ймовірно мається на увазі одна з ПВК. Раніше, у березні 2018 року, Росія пообіцяла безкоштовно допомогти ЦАР зброєю, боєприпасами та направити інструкторів.

Про присутність військових ПВК "Вагнер" у Центральноафриканській Республіці раніше писали кілька ЗМІ, зокрема, "Новая газета". ПВК "Вагнер" нібито конкурувала з ПВК "Патріот" зв контракт на охорону золотошукачів. При цьому ПВК "Патріот" імовірно пов'язана з Міноборони РФ.

"Ми робили разом проект по ЦАР. Позавчора ввечері вони виходили на зв'язок в останній раз. Правда, дуже важко говорити, це мої друзі", - сказав ВВС головний редактор Центру управління розслідуванням Андрій Коняхін.

Російське видання "Интерфакс" із посиланням на джерело в поліції ЦАР повідомило, що вбивство було скоєне, ймовірно, з метою пограбування.

Джерела AFP повідомляли, що у двох убитих були прес-карти російського видання "Известия", проте у прес-службі видання заявили, що їхніх співробітників на території ЦАР останнім часом не було.

У МЗС Росії повідомили, що на місце подій виїхали російські дипломати, які мають підтвердити особи загиблих.