37% росіян готові вийти на вулиці проти підвищення пенсійного віку

Проти підвищення пенсійного віку в Росії на акції протесту готові вийти 37% громадян

Про це свідчать результати опитування російського аналітичного "Левада-центру".

Так, на питання "якщо у вашому місті/районі відбудуться масові виступи проти пенсійної реформи, ви особисто візьмете в них участь чи ні?" відповідь "скоріше за все, так" дали 37% респондентів. 53% відповіли "скоріше за все, ні", ще 9% не змогли відповісти на питання.

При цьому 71% хотіли б скасування президентом Росії Володимиром Путіним закону про підвищення пенсійного віку, 16% - повернення на доробку. За підписання Путіним чинної редакції закону висловилися лише 5%.

Втім, у те що Путін скасує закон, вірять лише 17%, у те, що поверне на доробку - 33%, а 37% опитаних вважають, що президент Росії таки підпише цей закон без змін.

За даними "Левада-центру", можливість протесту з економічними вимогами станом на липень 2018 року припускають 41% опитаних, а взяти в них участь готові 28%. Потенціал протесту з політичними вимогами склав відповідно 34% і 23%.

Опитування проводили 19-25 липня 2018 року по репрезентативній всеросійській виборці міського та сільського населення обсягом 1600 осіб у віці від 18 років і старше в 136 населених пунктах, 52 суб'єктах РФ. Дослідження проводилося вдома у респондентів методом особистого інтерв'ю.

28 липня в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах у 50 регіонах Росії відбулися мітинги проти підвищення пенсійного віку. Загалом, за даними російської політсили "Левый фронт", протести відбулися у 100 російських містах. У Санкт-Петербурзі, за даними видання "Дождь", у протесті на площі Леніна взяли участь близько 3 тис. людей.