В уряді пояснили, чому в окупованому Криму виникли масові проблеми з рослинністю

В окупованому Росією Криму 70% рослинності або зникло, або перебуває у незадовільному стані у порівнянні з 2016 роком

Про це заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Юрій Гримчак, передає "Громадське радіо".

За словами заступника, проблеми з рослинністю пов’язані із нестачою прісної води. Адже після окупації Україна припинила постачати воду через канал із Дніпра.

"Керівництво окупаційної адміністрації сказало, що ці питання вирішать без України і почали інтенсивно бурити додаткові артезіанські свердловини, перекидати воду і фактично спровокували підйом солей на поверхню”, - розповів Гримчак.

Він пояснив, що раніше солі та інші мінерали були опущені на глибину з допомогою їх “змивання”. А до 1954 року степовий Крим був напівпустельний, були солончаки. Земля не була придатна для сільськогосподарського використання. Майже нічого не росло, тому що площа була засолена.

"Після будівництва каналу з Дніпра в Крим відбувався процес поливу солончаків для того, щоб всі мінерали пішли вниз, так зване "змиття". В результаті вдалося зробити так, що поверхня стала придатною для сільського господарства і всі ці солі і мінерали пішли вниз на достатньо глибоко", - розповів Гримчак.

Єдиний вихід, за словами заступника міністра - повернути Крим Україні і вимагати в Росії виплату збитків за окупацію, яка призвела до екологічної шкоди.