Десантник Бабич, призначення послом якого не узгодила Україна, може стати спецпредставником Путіна у Білорусі, - росЗМІ

Повпреду Путіна у Приволжському федеральному округу, десантнику і колишньому прем'єру Чечні Михайлу Бабичу, який розглядається на посаду посла в Мінську, може бути надано статус спецпредставника президента РФ

Про це повідомляє РБК.

Особливий статус

Повпред президента в Приволзькому федеральному окрузі Михайло Бабич, якого планується направити послом Росії в Білорусі, може отримати в Мінську особливий статус. Обговорюється, що крім призначення на посаду посла він також буде призначений спецпредставником президента. Про це російському РБК повідомило джерело, близьке до Кремля, і підтвердив співрозмовник, близький до МЗС.

Суміщення посади посла в іншій державі з посадою спецпредставника президента - досить рідкісний випадок в російській дипломатичній практиці. Наприклад, дві посади поєднували Віктор Черномирдін і Михайло Зурабов, які були послами в Україні і одночасно спецпредставниками президента з розвитку торгово-економічних відносин з цією країною.

Посада спецпредставника президента дає послу додаткові важелі впливу, говорить джерело, близьке до російського МЗС. Крім традиційної дипломатичної роботи по лінії МЗС він може за своїм напрямом ставити завдання російським органам виконавчої влади, збирати наради за участю чиновників уряду. Оскільки відносини Москви і Мінська час від часу складаються непросто, Володимиру Путіну важливо мати в Білорусі не просто посла, а людини з додатковими можливостями, говорить джерело, близьке до Кремля.

Кандидатуру Михайла Бабича на пост посла Росії в Білорусі вже схвалили комітет Держдуми у справах СНД і комітет Ради Федерації з міжнародних справ. В даний час Москва очікує агреман на його призначення.

Михайло Бабич - колишній десантник, з 1986 по 1994 роки проходив службу у повітряно-десантних військах і військах КДБ СРСР, приймав участь у бойових діях (щоправда, офіційна біографія не містить відомостей, де саме).

З 1994 року зайнявся бізнесом, а з кінця 90-х - пішов на державну службу. Був фігурантом численних корупційних скандалів: про присвоєння керівництвом компанії "Росмясомолторг" 2 млрд рублів від продажу європейської та американської гуманітарної допомоги; про грубе порушення службових обов'язків та доступу до держтаємниці; про сприяння продажу комерційній структурі одного зі спиртзаводів та про незаконне створення представництва губернатора Івановської області у Москві (останнє мало не закінчилося його арештом).

У 2001 році Бабич три місяці очолював уряд Чечні - звідки звільнився, знову ж таки, зі скандалом.

У 2016 році російський МЗС номінував кандидатуру Махайла Бабича на посла РФ в Україні. Проте наша держава відмовилася погоджувати це призначення.