Емоційне вигорання у стосунках. 5 симптомів та "ліки" від них

Сімейний психолог Алла Пилипюк назвала 5 симптомів емоційного вигорання у стосунках і розповіла, що із ним робити

Про це пише Womo.

З часом у стосунках зникає пристрасть і перетворюється на рутину, а розмови пара веде на "автопілоті". Це називають емоційним вигоранням.

Його можна розпізнати за п’ятьма симптомами:

Щоб позбутися вигорання у стосунках, психолог радить дотримуватися простих правил:

Не замовчуйте

Не варто терпіти і чекати, що все само вирішиться. Багато партнерів живуть в стані емоційного вигорання роками. Такий стан марності буття і невпевненості в своїх силах впливають на всі аспекти життя.

Енергію виробляють двоє

Якщо щось десь перегоріло, розбиратися треба в обох партнерах. Якщо ніхто з партнерів не починає розмову першим, варто все ж проявити ініціативу.

Ставте спільну з партнером мету

Підходить як коротко-, так і довготривала мотивація. У процесі досягнення вона зблизить і дасть можливість відчути, що ви - однодумці. Це може бути що завгодно - від подорожі Європою автостопом до народження дитини. Головне, щоб було цікаво обом.

Припиніть порівнювати

У наші дні це складно, тому що соцмережі диктують "моду на щастя". Не потрібно зациклюватися на чужих прикладах. Дуже багато в нашому житті залежить від того, що ми про себе думаємо. Транслюйте позитив, і він вам повернеться.

Отримуйте свіжі емоції

Ваш мозок запам'ятовує, хто був поруч у момент позитивної емоційного струсу. Тому шукайте нові відчуття і емоції разом. Це можуть бути естремальні вихідні, нові занняття або подорожі. 

Не пригнічуйте свої бажання

Як часто ви замислюєтеся над тим, чого реально хочете? Чи не замінюйте "я хочу" на "я повинен/повинна". Не забувайте про власні прагнення і бажання.

Станьте автором свого життя

Ваш позитивний внутрішній настрій - ось найголовніша умова. Якщо ви задоволені собою, то притягуєте хороше в своє життя. Для цього потрібно розвивати впевненість у собі. Навчіться цінувати себе, і навколишній світ відповість вам тим ж.