Пантелеєв: Ми повернули теплове господарство в управління київської громади

Київ з 1 серпня повернув під управлінням громади весь теплоенергетичний блок, що обслуговує місто

Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв у інтерв'ю інформаційному агентству "УНІАН".

"Це справді історична подія: в управління міста повернуто весь теплоенергетичний блок. А це майже сотня тисяч об'єктів: 2,6 тис. кілометрів тепловых мереж, ТЭЦ, дві сотні котелень, станцій теплопостачання, сміттєспалювальний завод "Енергія". Все це знов перешло у власність комунального підприємства, а значить - громади міста. З приватної компанії "Київенерго" понад 7,5 тисяч кваліфікованих співробітників перевели на комунальне підприємство "Київтеплоенерго", - повідомив заступник міського голови.

За його словами, для успішного завершення процесу повернення теплового господарства під управлінням міста було проведено комплексну роботу: міжнародними компаніями проведено техніко-економічний аудит стану теплоенергетичного комплексу, а також виконано повну інвентаризацію майна.

"Также було створено нове спеціалізоване міське підприємство, яке взяло на себе функції надання тепла та гарячого водопостачання Києва. При цьому на цьому шляху ми зустріли безліч перешкод і надзвичайно мало підтримки ", - зазначив Пантелеєв.

Найбільшою проблемою для керівництва Києва стала позиція НАК "Нафтогаз України", яка вимагала погашення всіх боргів, накопичених за період дії договору з "Київенерго".

"В цій сумі значаться штрафи та пільги, які "Нафтогаз" нарахував "Київенерго" за несвоєчасну оплату газу. Вони склали близько 1,2 млрд грн. Це величезна сума, для погашення якої на сьогодні немає джерела", - повідомив заступник міського голови.

При цьому "Нафтогаз" попередньо відмовляється підписувати договір на постачання газу, поки не будуть сплачені всі борги.

"Ми були близькі до застосування графіків аварійних відключень електроенергії. Це вкрай негативно позначиться на життєзабезпеченні міста. Щоб уникнути небезпеки надзвичайної ситуації, нам довелося укласти тимчасовий договір на постачання природного газу з комерційним підприємством УНБ (ЧАО "ДК "Укрнефтебурение", - ред.), у якого ми закупили 18 млн. кубів газу. Цього вистачить для безпечної роботи ТЕЦ-5. Вважаю це рішення правильним і виваженим, адже ми не могли допустити виникнення надзвичайної ситуації в місті", - зазначив Пантелеєв.

За словами заступника міського голови, "Київтеплоенерго", попри складність ситуації з газом, уже виконала більшу частину запланованих гідравлічних випробувань, продовжує закуповувати техніку, зберігає необхідні соціальні стандарти для персоналу.