"Захоплювати Лавру ніхто не піде": Філарет пояснив, кому належать церкви

Після отримання Томосу про автокефалію захоплення храмів не буде, майно належатиме громадам, як і раніше

Про це сказав Глава Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет (Денисенко), передає сайт УПЦ КП. 

"Що стосується храмів, іншого церковного майна...Поширюється брехня, коли прибічники МП (Московського патріархату) говорять, що нібито "Київський патріархат захоплює храми Московського патріархату". Це неможливо в принципі! Чому неможливо? Тому що немає "храмів Київського патріархату" або "храмів Московського патріархату". За українськими законами усі храми і майно належать громадам - на правах власності або на праві користування або на правах оренди", - розповів глава УПЦ-КП.

Тобто, храми і майно належать парафіянам, монастирям та навчальним закладам, "не церкви як такої, а  конкретним громадам, конкретним громадам вірян".

Все вирішують віряни: якщо більшість громади вирішила на загальних зборах перейти з одного патріархату в інший - то майно громада лишає за собою. Якщо вирішило простою більшістю, не двома третинами, тоді потрібно проводити почергове богослужіння, щоб мали право користуватися храмом обидві частини колишньої однієї громади - і більшість, і меншість.

Патріарх Філарет прогнозує, що якщо зараз до Київського патріархату переходять десятки парафій, то "після Томосу переходити будуть тисячі".

"Ніякого насильства після Томосу не буде, а майно буде належати громадам, як і тепер", - запевнив він.

Також додав, що колись Києво-Печерська та Почаївська Лаври будуть не осередками  "руского міра", а українськими. І що "захоплювати Лавру ніхто не піде", як про це говорять у МП.