Правник розповів, у яких випадках звичайна людина має право застрелити нападника

Людина може застосувати зброю для самооборони, якщо посягають на її права та законні інтереси

По це розповів керуючий партнер юридичної фірми Назар Мартинюк, пише львівська газета Експрес.

"У Кримінальному кодексі є стаття 36 - у ній йдеться про необхідну оборону. Якщо йдеться про протиправне зазіхання на ваші права чи охоронювані законом інтереси, ви можете вжити належних і достатніх заходів, щоб відвернути протиправне зазіхання, простіше кажучи, припинити напад. Але при цьому вказано, що необхідною обороною визнаються дії, при яких не було допущено перевищення її меж. А чи були перевищені ці межі - оцінювали слідство і суд у кожному конкретному випадку", - зазначив Мартинюк.   

Знаковою стала постанова Верховного Суду України щодо застосування зброї з метою захисту, ухвалена у квітні цього року. У ній написано, що немає меж необхідної оборони, коли йдеться про напад озброєної людини, напад групи осіб або протиправне проникнення в житло чи інше приміщення - аж до позбавлення життя того, хто вчиняє такі дії.

Як зазначається у матеріалі, нещодавно суд визнав невинуватим 45-річного чоловіка, який стріляв з мисливської зброї у групу людей. На судовому засіданні цей громадянин пояснив, що сталося. 19 червня 2018 року він перебував у своєму будинку, йому зателефонував сусід і повідомив, що на подвір'я зайшла група людей.  

Господар визирнув у вікно і побачив незнайомців, які ламають замок на дверях будинку. Разом з дружиною він тричі телефонував у поліцію, але та не прибула на місце події. Оскільки на прохання покинути територію невідомі не відреагували, чоловікові довелося стріляти.