У Данії жінку вперше оштрафували за носіння мусульманського нікаба

28-літня жінка стала першою людиною у Данії, яку покарали за носіння головного убору, який повністю закриває обличчя. Відповідна заборона набула чинності 1 серпня 2018 року

Вона привернула увагу поліції, коли між нею та іншою людиною відбулась суперечка у торговому центрі поблизу Копенгагена, передає ВВС.

Жінку оштрафували на $155, коли вона відмовилась зняти нікаб - головний убір, який закриває все обличчя, але містить маленький проріз для очей.

У законі окремо не згадали мусульманські бурки чи нікаби, а сформулювали досить загально: "будь-хто, хто одягає предмет одягу, який приховує обличчя у публічних місцях, каратиметься штрафом".

У звіті поліції вказано, що у п'ятницю, 3 серпня, відбулась перепалка, під час якої одна жінка намагалась зняти головний убір з іншої.

"Під час сутички з неї зняли нікаб, але коли ми прибули на місце, вона одягнула його назад", - заявив речник місцевої поліції.

Правоохоронці згодом передивилися записи з камер спостереження і переконалась, що друга жінка дійсно силою знімала нікаб суперниці. Через це обом жінкам висунули звинувачення у порушенні громадського порядку, а одну з них ще й додатково покарали за порушення закону щодо закритого обличчя.

Довідка

1 серпня у Копенгагені пройшли протести проти нового закону, який фактично забороняє носити мусульманський традиційний одяг.

Якщо поліція повторно упіймає людину за порушення цього закону, то штраф вже складатиме не $155, а майже $1500.

Організація Human Rights Watch назвала закон "дискримінаційним".