Катар отримав ЧС-2022 внаслідок змови, - екс-президент ФІФА Блаттер

Колишній президент ФІФА Йозеф Блаттер стверджує, що Катар отримав чемпіонат світу з футболу 2022 року внаслідок змови

Про це повідомляє The Times.

Катар отримав право на проведення чемпіонату світу з футболу в 2022 році завдяки змові та політичному тиску. Про це повідомив колишній президент Міжнародної федерації футболу (ФІФА) Йозеф Блаттер, якого цитує британська газета The Times з посиланням на книгу швейцарця "Моя Правда".

Катар отримав право на проведення чемпіонату світу в грудні 2010 року на засіданні виконавчого комітету у Цюріху. У голосуванні взяло участь 22 члени виконкому ФІФА. Для перемоги за заявку повинно було проголосувати щонайменше 13 людей. Катар випередив у голосуванні США, Південну Корею, Японію та Австралію.

Блаттер запевняє, що він намагався пояснити своїм колегам по виконкому, що Катар не зможе прийняти чемпіонат світу, але його не послухали. Блаттер звинувачує Катар в тому, що право провести турнір країна виграла внаслідок змови, яка порушувала усі правила, і політичного тиску. Також він зазначає, що ніхто з членів виконкому не читав доповідь інспекції ФІФА про країни, що претендують на організацію чемпіонату, оскільки вони вже вирішили, за кого голосуватимуть.

"Якби ми уважно прочитали доповідь, то побачили б, що чемпіонат світу не можна проводити в Катарі", - написав Блаттер у книзі. Також колишній президент ФІФА запевняє, що француз Мішель Платіні, який займав на той момент посаду віце-президента ФІФА і президента УЄФА, розповів йому про те, що його попросили змінити свій голос на обіді у 2010 році з тодішнім президентом Франції Ніколя Саркозі та еміром Катару шейхом Тамімом бен Хамадом Аль Тані. Платіні завжди спростовував факт такої розмови.

"Я не знаю і не хочу знати, чи була зв'язок між отриманням Катару права на проведення чемпіонату світу і тим, що сталося далі. Доха витратила мільярди євро на авіаційні контракти з Францією та на покупку паризького футбольного клубу ПСЖ", - зазначив Блаттер.