У МЗС підтвердили українське громадянство Костенка та заявили, що він не був у розшуку

Звільнений із російської в'язниці українець Олександр Костенко є громадянином України, що підтверджено як українськими, так і російськими офіційними органами

Про це повідомив державний секретар МЗС України Андрій Заяць, передає Еспресо.TV.

"Що стосується Олександра Костенка, можу підтвердити офіційно, що Олександр Костенко є громадянином України і це визнано також російськими органами. В'їхав він на територію України за своїм українським паспортом, у цьому аспекті двозначності для нас не було і зараз немає", - сказав Заяць.

За словами дипломата, з російської в'язниці Костенка також відпускали за українським паспортом.

На питання щодо ставлення українських правоохоронних органів до Костенка, якого в 2014 році затримувала СБУ, Заяць відповів, що такі дані не відносяться до компетенції дипломатичного відомства, але зазначив, що, за даними МЗС, Костенко не перебуває в розшуку в Україні чи за кордоном.

"Ми володіємо тією інформацією, яку вони нам надають про себе, яку нам про них надають їхні рідні, і, якщо в они перебувають у розшуку на території України, до нас звертаються правоохоронні органи виключно в рамках передачі цієї інформації до правоохоронних органів іноземних держав. Нам не відомо про те, щоб Олександр перебував у розшуку. Оскільки якби він перебував у розшуку міжнародному, російські прикордонники, побачивши червону  картку Інтерполу, його заарештували б і виконали б своє зобов'язання перед Інтерполом", - пояснив представник МЗС.

Заяць також додав, що Костенко прибуде до Києва та висловив сподівання, що вже ввечері він зможе побачити своїх рідних і маму.

Зазначимо, що колишні міліціонери Костенко та його друг Станіслав Краснов у січні 2014 року прибули з Криму до Києва. Вони, стверджуючи, що підтримують Євромайдан, долучилися до активістів у КМДА. 

Вони також були помічниками-консультантами депутата від ВО "Свобода" Едуарда Леонова. Згодом, прес-центр ВО повідомив, що 21 травня, Костенко і Краснов зникли, а їхню квартиру розгромили.

Вже наступного дня СБУ повідомила, що у Києві затримали двох диверсантів, які готували низку диверсійних акцій, зокрема збирали інформацію та передавали своїм російським кураторам. Тоді у Службі безпеки зауважили, що зловмисники позиціонували себе активістами Євромайдану. Їхні імена не назвали, але дали їм прізвиська - громадянин "А" та "С", що відповідає першим буквам імен Костенка та Краснова.

На СБУ новини про затримання вже немає, але у мережі залишилися фото та навіть телесюжети. У квартирі чоловіків знайшли велику кількість зброї, а також міні-лаборотарію з виготовлення вибухівки.

Понад те, у зловмисників знайшли речі, викрадені з приміщень КМДА, зокрема, державні та ювілейні нагороди (більше 10 тисяч), меблі, металеві сейфи, комп'ютери та побутову техніку.

Суд в результаті арештував Костенка та Краснова, однак нардеп Едуард Леонов вніс за них заставу і вони вийшли на волю. Після цього у грудні 2014 року Костенко повернувся на вже окупований півострів.

У Криму екс-співробітник "Беркуту" звернувся до ФСБ із заявою, що Костенко нібито кинув у нього камінь під час Євромайдану, коли той виконував службові обов'язків по охороні громадського порядку.

У лютому 2015 року Костенка незаконно заарештувала російська влада. Його засудили і відправили відбувати покарання у російській виправній колонії №5 в Кірово-Чепецьку Кіровської області. Костенка звільнили 3 серпня 2018 року.

На виході з колонії його зустрів український консул Геннадій Брескаленко. Разом вони вирушили до Москви. Із Костенком встиг поспілкуватися телефоном президент України Петро Порошенко.