Кияни будуть окремо сплачувати за вивезення сміття

Уже цього серпня кияни будуть сплачувати за вивезення сміття як за окрему послугу, яка обраховуватиметься в залежності від кількості мешканців квартири

Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, передає прес-служба адміністрації.

За його словами, тепер вивезення побутових відходів стало окремою послугою, а не складовою послуги з утримання будинків та прибудинкових територій. Зокрема, кияни бачитимуть скільки платять за вивезення сміття із дворів.

"Нарахування вартості вивезення сміття тепер здійснюватиметься не на квадратні метри, а з урахуванням кількості людей, що проживають, тобто зареєстровані у кожній квартирі", - пояснив заступник голови КМДА.

Перші такі платіжки жителі столиці отримають вже в серпні. Нарахування за послуги вказані в окремому блоці платіжки. Щодо формули, за якою вираховують вартість послуги, то середня річна норма на особу, яка визначається відповідно до законодавства, множиться на тариф підприємства-перевізника та ділиться на 12 місяців.

"Середній тариф для будинків, де здійснює вивезення сміття міське комунальне підприємство "Київкомунсервіс", становить 20-25 гривень на особу. При розрахунку вартості враховується наявність сміттєпроводів, тип житлової будівлі тощо. Норма для будинків зі сміттєпроводами становить на рік 1,93 куб. м/особу, без сміттєпроводів - 2,15 куб. м/особу, для гуртожитків - 1,39 куб. м/особу", - зазначив Пантелеєв.

Він також зауважив, що в столиці може виникнути проблема, коли не всі мешканці реєструються у квартирі й офіційні дані значно нижчі за реальні. У КМДА передбачили, що це може призвести до перенакопичення сміття.

Додамо, що у Києві вивезення сміття, згідно з розпорядженням КМДА здійснює КП "Київкомунсервіс", яке отримало таке право після перемоги у відповідному конкурсі. Виокремлення послуги з вивезення сміття із переліку послуг утримання будинків визначене законом "Про житлово-комунальні послуги" (прийнятий у грудні 2017 року).