Освіжувач повітря і касові чеки. 7 токсичних речей, які не варто тримати вдома

Освіжувач повітря, сонцезахисні окуляри і навіть касові чеки - предмети, що є у кожному домі, небезпечні через шкідливі речовини, які містять у собі

Про це пише "Лайфхакер".

Видання склало список із семи речей, які можуть нашкодити організму.

Освіжувач повітря

До складу освіжувачів повітря входять фталати - хімічні домішки для стійкості аромату. Фталати також зустрічаються в лаку для нігтів, косметичній продукції, дитячих іграшках і пластиці. Їх ще називають "ароматизаторами".

Фталати впливають на рівень гормонів в організмі: у чоловіків вони викликають зниження тестостерону і є причиною порушення роботи репродуктивної системи.

Коли ви розпилюєте освіжувач в закритому приміщенні, частинки осідають на шкірі або потрапляють всередину з повітрям. А разом з ними в організм проникають шкідливі речовини.

Пластиковий посуд

У складі пластикового посуду можуть бути фталати і бісфенол А. Небезпечні речовини можуть проникнути в організм разом з продуктами, які зберігаються в ньому. Виробники позбавляються від бісфенолу А в складі пластику і замінюють його на інші компоненти, проте вчені стурбовані, що шкоди від них не менше.

Кульки від молі

Щоб міль не з'їла одяг, в шафу кладуть спеціальні кульки. Активна речовина в них - це нафталін або парадихлорбензол. Ці речовини згубні як для комах, так і для людей.

Вони можуть викликати головні болі, нудоту, діарею і роздратування шкіри. Кульки небезпечні ще й тим, що маленькі діти можуть з’їсти їх.

Меблі з ДСП

Дешеві меблі з неякісних матеріалів можуть містити в собі формальдегід - канцероген, небезпечний для здоров'я людини. У особливо чутливих до речовин людей може початися печіння в очах, носі або горлі, кашель, нудота і роздратування шкіри.

Касові чеки

Більшість чеків надруковані на термопапері. У його складі є бісфенол А (BPA) - хімічна речовина, яка негативно впливає на ендокринну систему, щитовидну залозу і репродуктивну систему. Воно може проникнути в організм при контакті зі шкірою.

Багато країн заборонили цю речовину. але її все ще може зустріти у складі пластикових пляшок і посуду.

Сонцезахисні окуляри

Не всі окуляри небезпечні. Таким є лише ті, де у складі є оксибензон. Вчені виявили, що речовина накопичується в організмі і негативно впливає на ендокринну систему.

Батарейки

Нові батарейки та акумулятори при правильній експлуатації не принесуть вам шкоди. Мова про довгострокову перспективу. Свинець і кадмій, що входять до складу батарейки або акумулятора, негативно впливають на нирки, печінку і нервову систему людини.

Якщо баатарейка довго лежить просто так, вона може піддатися корозії. Її корпус зруйнується, а токсичні речовини опиняться на волі. Тому варто здавати використані батарейки та акумулятори на утилізацію.