У ЄС боротимуться з практикою продажу громадянства

У вересні 2018 року Єврокомісія планує оприлюднити нові правила надання громадянства країнами-членами ЄС

Про це заявила єврокомісар з питань юстиції Вєра Юрова, передає "Європейська правда".

Такі заходи зумовлені практикою отримання громадянства країн ЄС за вкладення грошей у економіку або купівлю дорогої нерухомості.

"Єврокомісія стежить за розвитком ситуації із так званими "золотими паспортами" із великим занепокоєнням", - зазначила Юрова.

За словами єврокомісара, останніми роками зросла кількість випадків надання таким шляхом громадянства країнами ЄС значно зросла. У звіті йдеться зокрема про Кіпр, Мальту і Грецію, які видають багато довгострокових дозволів на проживання (так звані "золоті візи") або повноцінне громадянство особам із Китаю чи колишніх республік СРСР.

"Ми не хочемо жодних троянських коней у Євросоюзі. Деякі країни-члени мають докладати більших зусиль, щоб їхнє громадянство не отримували злочинці, які можуть нашкодити безпеці Європи або відмивати гроші", - додала Юрова.

З 2013 року кіпрське громадянство надається особам, які вклали щонайменше 2 млн євро в нерухомість або 2,5 млн євро в державні цінні папери чи кіпрські компанії. При кандидат на отримання кіпрського паспорта не мусить здавати жодних мовних тестів або постійно проживати на острові.