Командувач ядерними силами США назвав Росію і Китай недружніми країнами

Голова Стратегічного командування США генерал Джон Хайт заявив, що Росія і Китай не є дружніми країнами, оскільки вони стрімко створюють гіперзвукову зброю, від якої у США наразі немає захисту

Про це Хайт заявив на Симпозіумі з ракетно-космічної оборони в Хантсвіллі, штат Алабама, передає "Голос Америки".

"Не можна назвати їх нашими друзями, якщо вони створюють зброю, що може знищити США. Тому нам потрібно нарощувати свій потенціал, щоб мати можливість для реагування", - сказав Хайт.

Військовий додав, що Пентагон реалізує близько 10 програм, пов'язаних із захистом від нового виду зброї.

"Мені завжди хотілося, щоб ми почали роботу над гіперзвуковим зброєю 5 або 10 років тому. Тоді нам не довелося б хвилюватися. Але ми цього не зробили, тому нам потрібно активізуватися зараз, що ми і робимо", - зазначив Хайт.

Гіперзвуковою зброєю називається ракета, здатна рухатися зі швидкістю щонайменше у 5 разів більшою за швидкість звуку, тобто понад 1,5 км/с. Хайт, який раніше називав Росію "найзначнішою загрозою" для США, в 2018 році описав гіпотетичне зіткнення американських військ із гіперзвуковою зброєю. Хоча минулому Хайт попереджав про те, що Росія прагне володіти гіперзвуковою зброєю, зараз він також наголошує на нездатності росіян перевершити армію США у бойовій спроможності попри заяви Путіна про міжконтинентальні ракети.

"На своїй березневій прес-конференції перед виборами Путін говорив про такі можливості, як гіперзвукова зброя, ядерні торпеди, ядерні крилаті ракети тощо. Але знаєте що? Він поки що не може зрозуміти, де перебувають підводні човни, не може вивести з ладу 400 ракетних пускових майданчиків у США, тому наші можливості щодо стримування як і раніше не викликають сумнівів, є неперевершеними, і ми здатні домінувати і реагувати на будь-яку загрозу. Ми є домінуючою військовою державою на планеті в кожному просторі ведення бойових дій, і все це розуміють", - заявив генерал.

У квітні 2108 року Пентагон замовив компанії Lockheed Martin розробку гіперзвукового ударного озброєння для ВПС США на суму $928 млн. За цим контрактом компанія здійснює проектування, конструкторські роботи, інтеграцію озброєння та матеріально-технічне забезпечення.