Помпео та Порошенко поговорили телефоном. Про що була розмова

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з американським Державним секретарем Майком Помпео

Про це повідомляє Адміністрація президента.

Співрозмовники підтримали підходи до подальшої протидії російській агресії та відновлення територіальної цілісності України, в тому числі з урахуванням останніх контактів між главами двох держав.

Порошенко подякував Помпео за декларацію про невизнання спроби анексії Криму Росією. У зв’язку з цим було наголошено на пріоритетності продовження руху від політики невизнання анексії до політики деокупації Криму.

Підхід США залишається чітким і недвозначним: допоки Кремль не змінить свою конфронтаційну політику, ціна агресії для Росії буде і надалі зростати.

"Сторони наголосили, що політика санкцій щодо Росії зберігатиметься, допоки не будуть відновлені суверенітет і територіальна цілісність України, включно з Кримом. Спроби російської сторони нагнітати ситуацію і надалі отримуватимуть адекватну відповідь і збільшуватимуть ціну триваючої агресії", - наголосили у прес-центрі.

Помпео та Порошенко також поговорили про важливість скоординованих дій у рамках просування ініціативи розміщення міжнародних миротворців ООН на всій території окупованого Донбасу, включно з поверненням контролю над неконтрольованою ділянкою кордону України з Росією.

Важливу увагу приділили і питанню звільнення українських заручників та політичних в’язнів, які утримуються в Росії та на окупованих територіях. 

"Маємо посилити тиск на Росію для якнайшвидшого звільнення всіх українських заручників, зокрема Олега Сенцова, який голодує уже 86 день", - зазначив Порошенко.

Співрозмовники підтвердили рішучу позицію Києва та Вашингтону щодо існуючих безпекових викликів внаслідок реалізації проекту "Північний потік-2".

Помпео привітав успішний початок процесу запуску Антикорупційного суду, а також обговорив з Порошенком зміцнення стратегічного партнерства між Україною і США, зокрема у сфері безпеки і оборони, а також підтримку прогресу нашої держави на шляху реформ, у тому числі у рамках розвитку співробітництва з МВФ.