Жир у талії найнебезпечніший. Супрун назвала параметри здорових людей

В.о. міністра МОЗ Уляна Супрун розповіла, з якими параметрами талії людини ризикує наблизитися до ожиріння

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

Зазвичай людина звертає увагу на цифру, що показують ваги. Це важливо, проте не завжди ваша загальна вага є точним індикатором.

Для цього використовують також індекс маси тіла, що є співвідношенням ваги і зросту. Це стандартний показник, показує до якої вагової категорії людей ви відноситесь.

Втім, він показує загальний об‘єм жиру в організмі без врахування того, як саме жирова тканина розподіляється. А факт, де саме він накопичується, є важливим.

"Найбільш небезпечний - абдомінальний жир, що накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Він може оточувати кишківник, підшлункову залозу та печінку, та порушувати їх функцію. Що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних хвороб, інсульту, діабету, метаболічного синдрому та навіть деяких видів раку", - попереджає Супрун.

За ВООЗ, окружність талії для чоловіків 94 см, а для жінок - 80 см, означають наявність підвищеного ризику появи серйозних хвороб.

102 см та 88 см відповідно - надзвичайно високий ризик.

Підвищені ризики для здоров‘я через надмірну вагу можна визначити за співвідношенням окружності талії до об‘єму стегон. Щоб отримати цей коефіцієнт, потрібно виміряти ці показники в сантиметрах та поділити між собою: талію (см) / стегна (см) = коефіцієнт.

Ризики для здоров‘я кардинально зростають, якщо цей коефіцієнт для чоловіків складає вище 0,95, для жінок - 0,85.