Де та кому в Україні найважче і найлегше знайти роботу, - дослідження

Чи зросла зарплата, які спеціалісти в дефіциті та в яких галузях найвища конкуренція за підсумками півріччя 2018

Міжнародним кадровий портал hh.ua підвів підсумки ринку праці в Україні за перше півріччя 2018 року та виділив головні тенденції

 1. Регіональна структура вакансій та резюме лишилася без змін

До ТОП-5 областей увійшли Київська, Харківська, Дніпропетровська, Одеська та Львівська області. За містами найбільша кількість як вакансій, так і резюме представлена у столиці.

У Києві шукали в основному спеціалістів сфер "ІТ, телеком", "Продажі", "Маркетинг". Тоді як в регіонах у трійку провідних замість сфери "Маркетинг" увійшла сфера "Виробництво".

А загалом перше півріччя 2018 року – відносно стабільний період на ринку праці України, йдеться в дослідженні. Так, чверть роботодавців повідомили про стабільну роботу бізнесу, ще чверть зауважила, що їм довелося зустрітися із низкою випробувань, які вдалося успішно подолати.

 

2. Найчастіше шукають спеціалістів з продажів, ІТ та маркетингу

У структурі попиту та пропозиції, як і минулого року, найбільша кількість вакансій пропонувалася у сферах "Продажі", "ІТ, телеком" та "Маркетинг". У цих сферах відбувався активний пошук фахівців. Серед пошукачів найбільш наповнений напрямок "Початок кар’єри". Також доволі широко представлені сфери "ІТ, телеком" та "Продажі".

    

3. Конкуренція на ринку праці у першому півріччі перебувала на рівні 3-4 людини на 1 вакантне місце

Найвищою конкуренція була в березні і квітні – 3,7. Найнижчий рівень конкуренції припав на червень і дорівнював 3,1.

У регіонах найбільша конкуренція була в Сумській та Полтавській областях. У столиці рівень конкуренції був середнім по Україні – 3 людини на місце.

До ТОП-5 сфер з найвищою конкуренцією у І півріччі 2018 року увійшли "Вищий менеджмент", "Видобуток сировини", "Початок кар’єри, студенти", "Юристи" та "Мистецтво, медіа, розваги". Ці сфери були конкурентними і 2017 року.

До ТОП-5 сфер із найнижчою конкуренцієюувійшли "Автомобільний бізнес", "Консультування", "Страхування", "Робітничий персонал", "Інсталяція та сервіс". Ці сфери стабільно низько конкурентні.

4.Більшість роботодавців підвищили зарплатню

Третина опитаних зазначила, що в їхніх компаніях підвищили зарплату всім співробітникам без винятку; у 30% – підвищили тільки тим, хто виконав або перевиконав план/KPI. Ще третина респондентів зауважили, що у компаніях, де вони працюють, не переглядали заробітну плату.

Читайте також: Українців стає все менше. Що нас чекає: мігранти чи забуття

5. Та підвищення зарплатні не були значними

Серед тих, кому підвищили заробітну плату, третина повідомляє про підвищення на 5%. На 10% підвищили рівень оплати праці майже кожному третьому співробітнику. На 15% підвищили зарплату 14% опитаним, на 20% – 16% респондентів. І лише 5% повідомляють про зростання зарплати на понад 20%.

59% респондентів заявили, що їхня лояльність до компанії не змінилася. 29% стали менш лояльними до своїх роботодавців, що на 14% менше, ніж у 2017 році.

На зменшення лояльності, за словами респондентів, вплинули такі фактори, як висока завантаженість, невдоволеність зарплатою та затримками у її виплатах, зміни в системі KPI, порушення трудового законодавства, невиконання обіцянок, незадовільні умови роботи, неприязнь до колег та/чи керівництва, а іноді, навпаки, образа за несправедливі звільнення/скорочення колег.