Під Києвом виявили "реабілітаційний центр", в якому незаконно утримували наркозалежних

У Броварах у реабілітаційному центрі "За життя" утримують людей проти їхньої волі

Про це повідомляє український омбудсмен Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

У цьому реабілітаційному центрі перебуває 21 людина з нарко- та алко- залежністю та з розладами психіки.

"Під час конфіденційного спілкування 12 з них повідомили про бажання залишити заклад. Також вони розповіли, що потрапили до "центру" проти волі, більшість з них була поміщена сюди за ініціативою родичів", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, примусові дії до людей були застосовані незвачаючи на відсутність жодних рішень судових органів, медичних закладів і згоди самих осіб. Також пацієнти закладу повідомили про вживання ними невідомих медичних препаратів, які подавляли їхню волю.

За місяць перебування у так званому реабілітаційному закладі після оформлення договору з представниками товариства родичі утримуваних сплачують 12 тисяч гривень.

"Під час моніторингового візиту виявлено 80-річну жінку, яка не є хворою, і двох неповнолітніх 14-річних дівчат, які перебувають тут разом з дорослими за згодою своїх батьків", - повідомляє Денісова.

У поліції Київської області повідомили, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.