Справа "податківців Клименка": усі затримані вийшли з-під варти

Усі затримані у справі "податківців Клименка" вийшли з-під варти під заставу або через закінчення строку арешту

Про це повідомляє Українська правда, цитуючи відповідь ГПУ на запит.

"Станом на 30 липня, підозрювані під вартою не перебувають, внаслідок закінчення передбаченого законом строку тримання під вартою – дванадцять місяців та сплаченого встановленого судом розміру застави", – відповіли в Генпрокуратурі.

Загалом слідство встановило 50 колишніх та чинних податківців, які нібито були задіяні в корупційній схемі глави Міндоходів та зборів Олександра Клименка.

З них 27 осіб наразі ознайомлюються з матеріалами слідства, завершеного в березні 2018 року. За понад рік після затримань загальна сума призначеної судом застави зменшилась у десятки разів.

Спершу вона становила більше 472 мільйонів гривень. У відповіді на запит у серпні 2018 року прокуратура повідомила, що було сплачено 77 мільйонів, а згодом – зменшено заставу до 22 мільйонів. Так само повернули і частину арештованого майна, загальна вартість якого становила більше 888 мільйонів гривень.

Читайте також: 96 млрд для "сім'ї" Януковича. Все про найбільшу податкову аферу десятиріччя

Ще 2 особам уже винесено обвинувальні вироки – вони пішли на угоду зі слідством. Провадження стосовно одного підозрюваного закрите через його смерть.

Підозри у справі оголошені ще 20 податківцям, але їх прокуратура так і не знайшла, вони оголошені в розшук.

Крім того, під час судового розгляду можуть виникнути проблеми через кількість підозрюваних, пояснював головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"У нас немає в Україні жодної зали судових засідань, де може одночасно сісти 27 притягнутих податківців, інші – у розшуку, і їхніх адвокатів. Щоб знайти таке судове приміщення, треба внести зміни до законів", – зазначав Матіос.

У Генпрокуратурі також не відповіли про те, коли може відбутися розгляд цих судових справ.

Очільник військової прокуратури говорив також про обсяги матеріалів кримінальної справи, які наразі передані підозрюваним та їхнім захисникам.

"Там більше тисячі томів матеріалів, з якими вони повинні ознайомитись. Не можна змусити підозрюваного і захисника ознайомитись більше ніж з одним томом у день", – наголошував прокурор.