Як часто слід прати постільну білизну. Думка мікробіолога

За словами мікробіолога з Університету Нью-Йорка Філіпа Тіерно, ми витрачаємо більше третини нашого життя в ліжку, але це місце може дуже швидко розквітнути в "ботанічний парк" бактерій і грибів

Про це пише Science Alert.

"Якщо не прати постіль занадто довго, мікроскопічне життя в зморшках і складках білизни може навіть викликати у нас біль", - сказав Тіерно виданню. Щоб не страждати від неприємних наслідків мікробіолог радить змінювати постільну не рілше одного разу на тиждень.

Люди природньо виробляють приблизно 26 галонів поту в ліжку щороку. Коли на вулиці спекотно і волого, постіль стає "ідеальним середовищем для грибкової культури".

У недавньому дослідженні, яке оцінювало рівень забруднення грибами в постільній білизні, дослідники виявили, що як пір'яні так і синтетичні подушки, яким від 1,5 до 20 років можуть містити від чотирьох до 17 різних видів грибів.

На додаток до грибів і бактерій, які надходять з вашого поту, є ще мокротиння, часточки шкіри, а також вагінальні і анальні виділення. Сюди ж відноситься шерсь тварин, лупа, пилок, грунт, кліщі та крихітні уламки фекалій.

Тірні говорить, що весь цей мотлох стає "значним" всього за тиждень. А брудна постіль може викликати нежить і чхання, оскільки мікроби настільки близькі до ваших рота і носа, що ви змушені їх вихати."Навіть якщо у вас немає алергії як такої, у вас може бути алергічна реакція", - сказав Тірні.

"Якщо ви б бачили, що є на вашій постілі - але, звичайно, ви цього не бачите - ви спитали б себе: "Я хочу спати в цьому?", - каже мікробіолог.