Горішні Плавні визнані містом з найчистішим повітрям

Горішні Плавні визнані містом з найчистішим повітрям за результатами дослідження стану забруднення навколишнього середовища Центральної геофізичної обсерваторії України

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського за січень – червень 2018 року.

Найменш забрудненим повітря в першому півріччі поточного року було в Горішніх Плавнях, а також в Ізмаїлі, Світловодську, Чернівцях і Харкові.

Серед міст із високим рівнем забруднення перебувають (у порядку зниження): Маріуполь, Одеса, Луцьк, Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ), Дніпро, Київ, Миколаїв, Слов'янськ, Кривий Ріг, Краматорськ, Рубіжне, Лисичанськ і Запоріжжя.

В обсерваторії пояснили, що високий рівень забруднення атмосферного повітря обумовлений здебільшого підвищеним вмістом специфічних шкідливих речовин – формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку, з основних домішок – завислих речовин, діоксиду азоту, оксиду вуглецю. При тому торік забрудненість природного середовища на території України практично не зменшилася і залишилася досить високою.

При цьому концентрації радіоактивних елементів у повітрі на території України стабільні й на кілька порядків нижчі за допустимі норми (крім зони відчуження в районі Чорнобильської АЕС). Води Чорного і Азовського морів і гирлових ділянок річок були найбільш забруднені нафтопродуктами і фенолами, у деяких районах морів – сполуками азоту амонійного та азоту нітритного.

Забрудненість атмосферного повітря у містах оцінювали за даними спостережень у 39 містах на 129 стаціонарних постах. В атмосфері визначали вміст 22 забруднювальних речовин, включаючи 8 важких металів.

Нагадаємо, що 19 травня 2016 року Верховна Рада у рамках політики декомунізації перейменувала Комсомольськ Полтавської області у Горішні Плавні. Зазначимо, що нова назва посилила туристичну привабливість міста.

Двослівна назва була спричинена географічним положенням міста. Так, Горішні Плавні розташовані над річкою Дніпро, частина якої поблизу міста має безліч великих та малих острівців. Поблизу міста розташовуються історичні надбання, залишені племенами, які проживали в цій місцевості багато років тому: скіфами, сарматами, готами, ранніми слов’янами.

Гостям міста радять прогулятися міським парком, у якому розміщені скульптури казкових героїв, набережною з видом на Дніпро, відвідати ландшафтний заповідник "Лісові озера", що розкинувся поряд з містом на території понад 700 га.

Крім того, можна вирушити на екскурсію промисловими об’єктами Горішніх Плавнів, де розташовані величезні кар’єри по видобуванню руди.