Шість екс-очільників ЦРУ засудили обмеження Трампом допуску до держтаємниці

Дванадцять колишніх високопоставлених американських розвідників підписали лист проти рішення президента Дональда Трампа, який позбавив екс-очільника ЦРУ Джона Бреннана допуску до держтаємниці

Автори листа, серед яких шість екс-директорів Центрального розвідувального управління, назвали рішення Трампа «необдуманим і безпрецедентним», інформує Радіо Свобода.

Автори звернення заявили, що дії президента не мають ніякого стосунку» до питань безпеки і є лише спробою «заглушити свободу слова». На їхню думку, президент керувався політичними міркуваннями, а не державними інтересами.

Вільям Макрейвен, який очолював операцію проти Усами бен Ладена, повідомив, що для нього «було б честю», якби Трамп анулював і його допуск до секретної інформації. У своєму посланні він звинуватив Трампа в тому, що той принизив Америку перед міжнародним співтовариством і розколов американське суспільство.

Серед підписантів документа – відставний генерал Девід Петреус, Леон Панетта, а також колишній директор національної розвідки Джеймс Клаппер і п'ятеро колишніх заступників голови ЦРУ.

Сам Трамп пов’язав своє рішення з розслідуванням російського втручання у вибори, написавши, що Бреннан дискредитував себе своїми заявами про те, що американський президент вступив «в змову з іноземною державою».

За даними The Washington Post, тепер Трамп планує закрити допуск до держтаємниці ще кільком колишнім розвідникам. Серед них – звільнені Трампом екс-директор ФБР Джеймс Комі, який очолював розслідування щодо російського втручання, а також колишній заступник директора ФБР Ендрю Маккейб.