Політолог пояснив, як реагуватиме Кремль у випадку перемоги на президентських виборах-2019 проукраїнського кандидата

Москва готує кілька сценаріїв у відповідь на результати президентських виборів 2019 року в Україні. Один з них передбачає повну дискредитацію і делегітимізацію переможця

Про це незалежний російський політолог Олександр Морозов, котрий наразі мешкає у Чехії, розповів в ефірі програми "Студія Захід" з Антіном Борковським на каналі Еспресо.TV.

"Не так важливо, хто переможе на виборах. Важливо те, яким чином Кремль створюватиме атмосферу зниження демократії та самих демократичних процедур. Переможе чинний президент Порошенко - Кремль підійматиме питання під час виборчої кампанії та після неї про те, що проценти на користь Порошенка є сфальсифікованими, що були якимсь чином видалені конкуренти, що значна частина України не підтримала його реально тощо", - пояснив експерт.

При цьому, він не виключає, що більшість патріотично налаштованих українських виборців може обрати й когось іншого, не обов'язково Порошенка, однак це не змінить застосовуваного Росією сценарію.

"Якщо це буде не він, то Кремль все одно гратиме у ту ж саму гру. Ось це, на мій погляд, є головним моментом", - зазначив Морозов.

У зв'язку з цим він закликав українські медіа та політичні групи, які несуть відповідальність за майбутнє України, "ставитися до цього з готовністю й не виявитися жертвою цієї гри".

"Тому, якщо хтось з політиків каже "Давайте примиримося (з країною-агресором - ред.)", то він має й продемонструвати певну істотну підтримку, яка була б здатною - у тому випадку, якби він прийшов до влади - бути реалізованою в якості плану. В іншому випадку це просто популізм та гра на почутті втоми. Це мені здається очевидним. Тому з достатньою пересторогою дивишся на стратегію, яку заявляє Юлія Тимошенко, у том учислі, на те, що називається Стратегію миру та примирення. І зрозуміло, що величезне питання виникає, коли ти бачиш такі ініціативи: "А яку роль у цьому відіграє український бізнес-клас, який досі глибоко пов'язаний з Росією?" - додав Морозов.