У Чехії та Словаччині вшанують учасників спротиву агресії СРСР у роковини рядянського вторгнення у 1968 році

У Чехії та Словаччині вшанують учасників спротиву радянській агресії у роковини подій 1968 року

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Рівно 50 років тому, 21 серпня 1968 року, в Чехословаччину були введені війська країн Варшавського договору. У так званій операції "Дунай" брали участь сотні тисяч військових, тисячі танків. Рішення про вторгнення ухвалило керівництво СРСР.

Вторгнення радянських військ поклало кінець так званій Празькій весні – спробі чехословацького керівництва і суспільства провести реформи.

Війська були введені без згоди влади Чехословаччини. Армія цієї країни отримала наказ не чинити опір. В акціях протесту проти радянського вторгнення брали участь сотні тисяч людей. Понад 100 людей загинули. Радянські війська залишалися в Чехословаччині до 1991 року.

У Чехії та Словаччині нинішня річниця широко відзначається. У центрі Праги ввечері 21 серпня відбудеться концерт пам’яті.

Здивування чеської громадськості викликало рішення президента Мілоша Земана відмовитися від виступу в роковини радянського вторгнення. Його прес-секретар пояснив це тим, що Земан сказав усе, що думав, ще 50 років тому, проте історикам не відомо про будь-який його виступ у серпні 1968 року. Чеське телебачення транслюватиме натомість виступ президента Словаччини Андрея Кіски.

Офіційна Москва ніяк не коментувала роковини придушення Празької весни. Колишні лідери СРСР і Росії, Михайло Горбачов і Борис Єльцин, раніше офіційно вибачалися за радянське вторгнення. Президент Росії Володимир Путін у 2006 році говорив, що Росія несе "моральну", а не юридичну відповідальність за події 1968 року.

20 серпня в Празі біля посольства Росії відбулася акція протесту, присвячена 50-річчю вторгнення радянських військ до Чехословаччини. Десятки громадян Чехії, України, Росії висловили невдоволення сучасною політикою Москви і її роллю в конфлікті на сході України.