Хотів як у фільмі: російський шпигун воював на боці України, а в РФ його посадили

Росіянин Олексій Філіппов був бійцем "Правого сектору", але займався шпигунством на користь Росії, видаючи позиції українських захисників та передаючи секретну інформацію

Видання Meduza опублікувало інтерв'ю з ним.

Олексій жив у Владивостоці і працював таксистом, але його це не влаштовувало. Через дитячі мрії виконувати небезпечні завдання він вирішив поїхати на Донбас і воювати на стороні України, але "зливати" інформацію найманцям "ДНР". Усі дані він відправляв у повідомленнях так званій "Ані".

У минулому чоловік вже мав досвід співпраці з російськими спецслужбами. 

Коли вирішив поїхати до України - у соцмережі "Вконтакте" зв'язався із координатором відправлення російських добровольців на фронт Олександром Жучковським і той допоміг йому. 

Філіппов добрався до Москви, а звідти на попутній машині доїхав до українського кордону. 

На пункті перетину Філіппов повідомив прикордонників, що приїхав воювати на стороні українців. Його затримали.

Працівники Служби безпеки України перевіряли його на детекторі брехні й питали, чи не знає він Іллю Богданова - мешканця Владивостоку, громадянина РФ, який із 2014 року воював у "Правому секторі" і згодом отримав українське громадянство. За словами Філіппова, СБУ вважало, що він приїхав вчиняти замах на колишнього земляка.

Після успішного проходження перевірок Філіппов почав воювати в "Правому секторі". Його підрозділ був розташований у населеному пункті Водяне, Донецької області.  Шпигун передавав дані про кількість та переміщення українських сил сепаратистам за допомогою смс-повідомлень.

Невдовзі, за словами Філіппова, добровольців із фронту почали витісняти і йому порадили записатися інструктором до полку "Азов".

Ще під час служби в "Правому секторі" Філіппов познайомився з Іллею Богдановим, росіянином, про якого його питали під час перевірки в СБУ.  Шпигун репостив його антиросійські записи в соцмережах, а також виставляв свої фото із символікою українських добровольчих батальйонів. Для правдоподібності. Це й зіграло з росіянином злий жарт.

Навесні 2016 Філіппов повернувся до Росії й був затриманий ФСБ. Йому повідомили, що проти нього заведена карна справа за статтею 282 - "організація діяльності екстремістської організації" та "розпалювання ненависті та ворожби". Він розповів російським спецслужбам про роботу на сепаратистів, але попри це його засудили до трьох років позбавлення волі.

Його колишній куратор із ФСБ пояснив Філіппову, що заведення справи - це помста за спілкування з Іллею Богдановим.

Влітку 2017 року справу Філіппова передивилися і строк скоротили до 1 року та 11 місяців. На цей час шпигун уже відсидів цей термін. Суддя написала в рішенні, що служба Філіппова на сепаратистів ще не доводить те, що він діяв за завданням російських спецслужб.

У червні 2018 Філіппов написав листа в Генпрокуратуру України. У ньому він виклав власну версію загибелі українського офіцера ЗСУ Олександр Цисаря. За словами шпигуна, бійці "Правого сектора" крали зброю в ЗСУ, а Цисар намагався цьому завадити.

"Офіцер ЗСУ Олександр Цисар із псевдо "Шип" попередив, що доповість у СБУ, якщо це не припиниться. Командир ПС Чорний наказав позбутися Шипа, але так, ніби це зробили сепаратисти. Шип їхав на БМП, був постріл з РПГ, потім ще граната. У мене та Іллі Богданова було завдання добити тих, хто вижив.Таких не було", – цитує Філіппова Meduza.

У Вікіпедії вказано, що Цисар загинув у районі Донецького Аеропорту під час виконання бойового завдання.

Зараз Філіппов знову працює таксистом у Владивостоку. Російський доброволець "Правого сектора" Ілля Богданов відкрив у Києві кафе корейської кухні.