В уряді розповіли про стратегію зменшення держборгу на найближчі роки

Кабмін планує до 2020 року зменшити державний борг України до 49% ВВП

Про це заявила на засіданні уряду в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова, передає "Укрінформ".

"Наш державний борг приблизно восьмирічний. Зовнішній борг - 6,2 року, внутрішній - близько 10 років. Нам треба подовжувати, робити більш рівномірним, щоб не готуватися до пікових виплат, як у наступному році. Мета стратегії (управління держборгом - ред.) - досягти наступного року 52% ВВП, до кінця 2020 року - не більше 49%", - сказала Маркарова.

В. о. міністра фінансів зазначила, що держборг України наразі зменшується.

"Державний борг знизився до 61,5% ВВП на кінець 2017 року. Зараз ми бачимо зниження до більш здорового рівня 60%. Ми порівняли борг із країнами-аналогами, щоб зрозуміти, де знаходимося ми. Досвід інших країн показує, що 49% - це рівень країн, які розвиваються. Країни-лідери мають приблизно 40%", - сказала Маркарова.

Урядовець додала, що у структурі боргу за співвідношенням зовнішнього боргу до внутрішнього в Україні переважає зовнішній порівняно з країнами-аналогами.

"Якщо у країнах-лідерах основним джерелом запозичень є внутрішній ринок, то у нас 56,7% - запозичення зовнішні. У кого ми запозичуємо? 26% - запозичення у міжнародних партнерів. Це пільговий борг, на дуже вигідних умовах. Внутрішній борг становить 36% у гривні, 7% - у іноземній валюті. Майже третина цього боргу - облігації, що ми випустили для докапіталізації державних банків", - пояснила Маркарова.