Чому у Горішніх Плавнях найчистіше повітря в Україні та хто увійшов до топ-10. Дослідження

Спеціалісти Центральної радіофізичної обсерваторії з'ясували, чому у Горішніх Плавнях найчистіше повітря в Україні

Про це йдеться у сюжеті Еспресо.TV.

Центральна радіофізична обсерваторія щодня вимірює рівень забрудненості атмосферного повітря у різних куточках України. Спеціальні пости спостереження є у 39 містах України. Лише у Києві таких 16. За результатами їх спостережень, фахівці сформували спеціальний рейтинг. 

За підсумками першого півріччя 2018 року лідирує у списку - Маріуполь. Там виявили велику концентрацію найбільш забруднюваних речовин. 

“У Маріуполі багато пилу, а в ньому виявили оксид вуглецю, діоксид азоту, фенол, формальдегід, -  каже Олександр  Косовець, директор Центральної радіофізичної обсерваторії. - Під'їжджаючи до міста, ви за 10 км бачите дими. Це ж не автомобільні дими, це вихлопи великих промислових  гігантів”

Крім Маріуполя, до десятки найзабрудненіших міст України увійшли: Одеса, Луцьк, Камянське, Дніпро, Київ, Миколаїв, Слов'янськ, Кривий Ріг і Краматорськ.  В атмосфері цих міст виявили вміст 22 токсичних речовин, в тому числі і 8 важких металів.

Основні причини атмосферних забруднень - автотранспорт, дими з металургійних чи й інших заводів. Не малу роль відіграють і природні умови. 

Якщо стагнація буде в Маріуполі і промисловість зупиниться, то місто стане чистішим, бо воно біля моря,  а в Києві на жаль кількість транспорту тільки збільшується”, - додає Олександр Косовець. 

Тож чим менше населення міста, кількість промислових заводів і транспорту у ньому - тим чистіше там повітря. До таких міст-щасливчиків входять: Олександрія, Тернопіль, Бровари, Івано-Франківськ, Чернігів, Харків, Чернівці, Світловодськ, Ізмаїл. 

Лідирує як найчистіше - місто  Горішні Плавні. Тамтешні фахівці з охорони навколишнього середовища у підтверджують - місто не особливо насичене підприємствами, тому і чисте повітря. “Світова практика показує, що ефективного методу для  ідеального методу для повного недопущення викидів від промислових підприємств в атмосферу не існує. Але є спеціальні установки для зменшення та подавлення їхньої токсичності”, - стверджує Олександр Кочубей, головний фахівець з охорони навколишнього середовища ПрАТ "Полтавський ГЗК"

Спеціалісти Центральної радіофізичної обсерваторії спостерігають за станом забруднення атмосферного повітря вже більше 30 років. Наступний звіт обсерваторія оприлюднить за півроку.