На Миколаївщині шахраї прикидалися поліцейськими та військовими і "розводили" на гроші водіїв

На Миколаївщині троє аферистів під виглядом поліцейського та військовослужбовців вимагали гроші від водіїв за нескладання адмінпротоколів про порушення

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції. 

Інформацію про неправомірні дії нібито поліцейських правоохоронці отримали від водіїв. 

Так, на одній із доріг, поблизу селища Полігон, Вітовського району Миколаївщини, був помічений автомобіль "ЗАЗ Деу" з номерними знаками на синьому фоні та встановленими проблисковими маячками.

Біля автівки знаходилася особа в однострої співробітника поліції, з шевронами поліції у Миколаївській області та погонами лейтенанта поліції. В салоні машини знаходились ще двоє невідомих. Протягом певного часу поліцейський зупиняв на трасі автомобілі, спілкувався з водіями, після чого автівки їхали далі. 

Для ідентифікації "правоохоронця" направили наряд сектору реагування. 

Чоловік пред’явив службове посвідчення інспектора СРПП, але назвати підрозділ, в якому несе службу, відмовився та вступив у суперечку. Натомість двоє молодих людей, які сиділи у автівці, представились військовослужбовцями ЗСУ. Вони пояснили, що, начебто, допомагають нарядам поліції на території району. 

Але у ході перевірки інформації поліцейські з'ясували, що мають справу з шахраями. 

Зловмисник зізнався, що його авто насправді має реєстрацію Польщі, а сині спецномери та нагрудний жетон він придбав у невстановленої наразі особи, у інтернеті купив маячки синього та червоного кольору. 

Форму, погони, шеврони, спорядження, світловідбиваючий жилет, бронежилет, свисток та сигнальний диск придбав у спеціалізованому магазині Миколаєва. Службове посвідчення роздрукував на оргтехніці, а пістолет у кобурі виявися спортивним (стартовим), який він теж купив у магазині.

Під час огляду авто псевдополіцейського виявили два дорожні конуси, номери іноземної реєстрації, бронежилет з надписом "Поліція", погони капрала поліції, два світловідбиваючі жилети, два сигнальні диски з червоним сигналом, дві рації, два пістолети та бланки пояснення невстановленого зразка. Все це було вилучено у законному порядку, разом з посвідченням та жетоном, які використовував  зловмисник.

Крім цього, оперативники внутрішньої безпеки встановили особи водіїв, яких зупиняв шахрай та вимагав з них гроші. Заяви громадян зареєстровано у Вітовському відділі поліції.

Дії затриманого 20-річного чоловіка кваліфікуються за ч.2 ст.353 (Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи) та ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Чоловіку загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до 4 років або позбавлення волі на строк до 3 років. Також перевіряється причетність до злочинних дій і виявлених на місці події військослужбовців.