Щоб не "втомлювалися": на українські мости хочуть почепити датчики, аби попередити падіння

В Україні пропонують обладнати мости дистанційними датчиками для контролю деформації будівельних конструкцій

Про це на своїй сторінці у Facebook написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Він зауважив, що в Україні оновлюють державні будівельні норми, у питанні чого безпека є найголовнішим компонентом.

Тому одна із запропонованих ініціатив - це обов’язкове облаштування мостів дистанційними датчиками контролю будівельних конструкцій. Завдяки цьому можна буде оперативно контролювати технічний стан мостів.

"Адже мостові конструкції - це інженерні споруди, які мають підвищену значимість. Вплив зовнішніх факторів на них великий, що призводить до поступового зносу елементів конструкцій і може викликати його передчасне руйнування. Наслідки можуть бути жахливі, варто тільки згадати нещодавню трагедію в Генуї - людські жертви, значні фінансові витрати на відновлення. Моніторинг стану конструкцій потрібен саме для запобігання таких аварій", - наголосив Парцхаладзе.

За його словами, наразі вже вносять норму обов’язкового облаштування таких датчиків при будівництві та реконструкції метрополітену. Тож є пропозиція впровадити таку норму і для проектування мостів для підвищення безпеки їхньої експлуатації.

Нагадаємо, 25 липня, внаслідок сильної зливи обвалилася частина шляхопроводу на перехресті вулиць Олени Теліги та Кирилівської.

А 27 лютого 2017 року на вулиці Вадима Гетьмана обвалилася частина мосту, який знаходиться біля метро "Шулявська". Мер Києва Віталій Кличко тоді сказав, що міст не був аварійним. 

"Він втомився від часу, з одного боку. З іншого - це те, що були порушені норми експлуатації, під мостом стояли МАФи, де була пожежа. Це (обвалення Шулявського моста, - ред.) сталося через порушення правил експлуатації", - зазначив він.