Хакери РФ намагалися зламати пошту Вселенського патріархату, – ЗМІ

Російські хакери Fancy Bear намагалися отримати доступ до електронного листування верховних помічників Вселенського Патріарха Варфоломія І, який вирішує, чи надавати автономію українській помісній автокефальній церкві

Про це йдеться в розслідуванні Associated Press.

Зазначається, що основними цілями хакерів були три митрополити наближені до патріарха: Варфоломій Самарас, Еммануїл Адамакіс і Елпідофор Ламбриніадіс.

За інформацією агентства, "всі вони залучені до проблеми томосу" для України.

На думку журналістів, російська влада намагається допомогти московському патріархату зберегти вплив в на українську церкву.

Проте представники російської православної церкви заявили, що у них немає інформації про хакерів і відмовились від коментарів.

Також у Кремлі наголосили АР, що у них не мають відношення до Fancy Bear, незважаючи на зростаючу кількість доказів зворотного.

Офіційно ситуацію з імовірним зломом також відмовилися коментувати в прес-службі патріарха. Анонімне джерело агентства повідомило, що їм заборонили реагувати на інформацію.

За словами джерела, у 78-річного патріарха Варфоломія I немає електронної пошти.

Повідомляється, що в AP дізналися про злом, з матеріалів компанії з комп'ютерної безпеки Secureworks. В компанії йшлося про спроби злому в 2015-2016 рр., проте в агентстві стверджують, що вони продовжувалися і після.