Для розгляду миротворців на Донбасі на Радбезі ООН потрібно "нормандське" рішення,- Єльченко

Україна не може винести питання розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі на майданчик Ради безпеки ООН у Нью-Йорку без досягнення домовленості у "нормандському форматі"

Про це під час засідання прес-клубу в рамках XIII Наради послів у МЗС заявив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, повідомляє "Укрінформ".

Він пояснив, що конкретні перемовини у Раді безпеки щодо мандату миротворчої операції мають початися з якихось рішень в рамках зустрічей у "нормандському" форматі.

"Річ у тім, що ми з самого початку домовилися з нашими партнерами, в першу чергу Францією і Німеччиною, що будемо виходити спільно, тобто не може бути такого, що Україна буде просувати якусь свою ідею, а Німеччина і Франція якусь іншу", - наголосив Єльченко.

За його словами, наразі питання щодо миротворців не можуть винести на майданчик Нью-Йорка, бо зустрічі у "нормандському форматі" не мають прогресу. 

А сам прогрес від зустрічей у "нормандському форматі" у свою чергу залежить від того, про що домовляться помічник президента Росії Владислав Сурков та спецпредставник США у справах України Курт Волкер. 

"Зараз, я так розумію, цей трек чи вже помер, чи знаходиться десь на межі смерті, оскільки вони не збиралися з січня... Волкер готовий продовжувати  роботу, але, на жаль, його російські партнери до цього не готові", - зауважив Єльченко.

Він додав, що умови України щодо мандату майбутньої миротворчої місії лишаються чинними, тож чим скоріше вона буде розгорнута, тим краще для миру на Донбасі.

Втім, якщо рахувати час від ухвалення рішення до фізичного розгортання місії, то на це піде від півроку до року мінімум.

"Тому нам треба продовжувати тиск на Росію, в першу чергу це санкції, і звичайно, політичний тиск, щоб вона погодилася принаймні на початок серйозної розмови про розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі", - підсумував Єльченко.