Полковник добробату "Миротворець" прокоментував звіт ООН щодо Іловайська

У звіті ООН про Іловайськ зафіксовані факти ненадання медичної допомоги пораненим українцям з боку росіян і факти вбивств поранених

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів полковник медичної служби, голова медичної служби добробату "Миротворець" Всеволод Стеблюк.

Стеблюк прокоментував доповідь ООН щодо порушення прав людини та міжнародного права під час трагічних подій у районі Іловайська у серпні 2014 року.

"Треба брати позитивні моменти з цього звіту. Там чітко зафіксовано, що була агресія Росії, вторгнення російської армії. У звіті зафіксовані факти ненадання медичної допомоги пораненим українцям з боку росіян і факти вбивств поранених. Представники цієї місії брали у мене інтерв'ю. Представляв цю місію серб. Ви знаєте які відносини Росії і Сербії. Частково у звіті я прочитав ті речі, які я говорив", - сказав Стеблюк.

За його словами, є сумніви в об'єктивності даних, які ця місія збирала на окупованих територіях Донбасу. Таким чином, дані збиралися практично під дулом автоматів терористів. Зрозуміло, що люди в таких умовах не могли сказати позитивні речі про українських військових.

"Населення на території Донбасу, яка потім була окупована, було вдячне нам, коли ми там перебували", - додав Стеблюк.

Нагадаємо, 9 серпня голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер презентувала доповідь ООН щодо порушення прав людини та міжнародного права під час трагічних подій у районі Іловайська у серпні 2014 року. У доповіді "Порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права в контексті подій під Іловайськом у серпні 2014 року" мова йде не стільки про військові події того часу, скільки про факти вбивств, катування та знущання над цивільним населенням Донбасу та українськими військовополоненими.

Представники Моніторингової місії через чотири роки після самих подій стверджують, що під час збройного конфлікту серйозних порушень прав людини припускалися всі сторони конфлікту. Особливий акцент у звіті робиться саме на вчинках бійців батальйону "Донбас", злочинам проросійських бойовиків  та російських військових приділяється значно менше уваги. Усі звинувачення базуються на свідченнях осіб, яких опитували укладачі звіту.