Українська розвідка зібрала докази спонсорування Росією тероризму на Донбасі. Готують новий меморандум

Головне управління розвідки Міністерства оборони України зібрало значну кількість доказів постачання військової техніки і боєприпасів із Росії на схід України

Про це повідомляє прес-служба ГУР МОУ. 

Усі документи та свідчення оформлено та передано до Міжнародного суду в Гаазі.

У 2017 році відбулось перше слухання Міжнародного суду, під час якого українська сторона надала докази підтримки Росією терористичної діяльності на нашій території. Зараз підготовлено другий меморандум, який містить докази на підтвердження діяльності Росії як спонсора тероризму в Україні.

Наразі розвідка готова передати інформацію про те, скільки росіян та кадрових військових бере участь у військових діях на Донбасі проти української армії, їх озброєння та роль у підготовці проросійських найманців. 

Як розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький, практично вся наявна зброя у 1 і 2 АК (окупантів Луганської та Донецької областей) доставлена з території Росії у 2014-2015 роках. На сьогодні на озброєнні корпусів перебуває 480 танків, до 850 бойових броньованих машин, до 750 артилерійських систем та до 200 реактивних систем залпового вогню.

Росія продовжує регулярно відправляти на схід України озброєння та військову техніку, взамін втраченої у ході бойових дій, яка підлягає ремонту або непридатної для подальшого використання.

У 2016 році до тимчасово окупованих територій з Росії прибуло близько 1270 одиниць військової техніки, серед якої танки, ББМ та артилерійські системи. В 2017 році – понад 400 одиниць. З початку цього року на Донбас доставлено понад 100 одиниць бойових броньованих машин, артилерійських систем, у тому числі і РСЗВ. Зменшення кількості постачань пов’язано зі зниженням інтенсивності бойових дій.

Проте, забезпеченість 1 та 2 АК основними зразками озброєння та військової техніки становить майже 100%, – говорить Вадим Скібіцький. Від початку збройної агресії Росія в основному постачає бойовикам техніку радянського виробництва: танки Т-72, Т-64, бойові машини піхоти БМП-1, БМП-2, БТР-70, БТР-80, самохідні гаубиці калібрів 122, 152 мм 2С1 Гвоздика та 2С3 Акація, гаубиці Д-20, Д-30, Мста-Б, протитанкові комплекси Конкурс та 100 мм гармати Рапира, а також міномети калібрів 82, 120 мм Василек і Сани.