Будапештський меморандум не спрацював, і це - очевидна істина, - Посол України у Австрії

Будапештський меморандум, підписаний Україною у 1994 році, який передбачав ядерне роззброєння, виявився неефективним

Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Австрії Олександр Щерба у ефірі Еспресо.

"Те, що Будапештський меморандум не спрацював і не виявився ефективним, так само очевидна істина, як те, що завтра зійде сонце", -  сказав Щерба. 

Також Посол зазначив, що система міжнародної безпеки внаслідок дій Росії в останні роки, по суті, знищена і найбільше від цього страждає Україна. Вона має захищати себе і у стратегічному плані думати, як жити, коли воєнні дії закінчаться. 

Також він зазначив, що австрійці розуміють, що в Україні відбувається щось жахливе, але абстрактно.

"Вони розуміють, що це війна і це страшно. Вони не відчувають для себе загрози, але співчувають дуже сильно. Намагаються допомагати так, як би мала допомагати нейтральна країна. Тобто, не надаючи військової допомоги, не відряджаючи солдат, не беручи на озброєння жорсткої риторики щодо Росії. Але допомагаючи з відпочинком українським дітям, але допомагаючи солдатам, які втратили кінцівки на війні", - сказав Щерба. 

Коментуючи візит Володимира Путіна до Австрійської Республіки, де той  був присутнім на церемонії укладання шлюбу Міністра закордонних справ Австрії, пан Щерба підкреслив, що Канцлер Курц в кожній свої промові наголошує на тому, що Австрія рухається в фарватері європейської політики, в тому числі і щодо санкцій проти Російської Федерації.